Neobičan nastup grupe „Arctic Monkeys“

Nedavno smo imali prilike da budemo svedoci jednog zanimljivog događaja. Naime, krajem jula održan je nesvakidašnji mini-koncert, a akteri su bili sada nama već dobro poznati momci iz benda "Arctic Monkeys". Upoznali smo ih, naravno, na Egzitu. Vladaju podeljena mišljenja kad je ova četvorka iz Šefilda u pitanju. Dok su jedni bili oduševljeni nastupom ovog benda na Tvrđavi, drugi tvrde da su očekivali mnogo više. Priklonjen više ovoj prvoj grupi, učvrstio sam svoje mišljenje posle gorepomenutog događaja. O čemu se zapravo radi?
Taj polusatni živi nastup dogodio se 30. jula pred, verovali ili ne, milionskim auditorijumom. Da iznenađenje bude veće, bend "Arctic Monkeys" nalazio se na tajnoj lokaciji, na stejdžu u čijoj pozadini se samo mogao videti plavičasti ekran prekriven gomilom očiju koje trepću. Otkud onda milion gledalaca? Neću vas dugo držati u neizvesnosti.
Ovaj relativno novi bend (prvi album izdali su pre tri godine) uskoro bi trebalo da objavi svoj treći studijski album. Datum je 24. avgust, a naziv ovog ostvarenja je "Humbug". Mi smo ga blagovremeno najavili pre nešto više od mesec dana u članku "Uskoro novi album grupe ‘Arctic Monkeys’". Momci su rešili da ga promovišu na sasvim originalan način. Organizovali su živi nastup koji je mogao da se prati isključivo preko interneta. Otud i toliki broj gledalaca. Na zvaničnom sajtu benda, fanovi su mogli da uživaju u tih 30 minuta tokom kojih je grupa izvela pet numera s novog ostvarenja. To su pesme "Pretty Visitors", "Crying Lightning", "Potion Approaching", "Red Right Hand" i "Secret Door", odsvirane upravo tim redom. Na forumima, kao i u komentarima na zvaničnom sajtu, obožavaoci njihovog rada su jednoglasni da je ovo bio sjajan nastup, neverovatan doživljaj i novo iskustvo za sve. Verujemo da će ovakvi nastupi ubuduće postati praksa, s obzirom na sve veću popularnost globalne mreže. Tu činjenicu apsolutno podržavamo, uz napomenu da se nipošto ne sme zapostaviti dobro provereni vid direktne komunikacije s publikom na regularnim koncertima. Naravno, grupa "Arctic Monkeys" je zbog toga i nastala i ne misli da od toga odustaje. Samo nedelju dana po izlasku albuma, imaju zakazane nastupe na festivalima u Lidsu (28. avgust) i Redingu (29. avgust).
Eto, na kraju, tek da se zna da smo među prvima u Evropi imali prilike da čujemo nove pesme ovog benda. Nije da se hvalimo, ali…

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com