Završen Filmski festival u Veneciji

Nagrade na 60. filmskom festivalu u Veneciji dodeljene su na gala svečanosti u nedelju uveče. „Zlatni lav“ na popularnoj Mostri pripao je filmu Andreja Zvjaginjceva (Andrey Zvyagintsev) „Povratak“ („The Return“, „Vozvraschenie“). Tako je ovaj debitant postao treći režiser ruskog porekla čiji je film nagrađen na Festivalu u Veneciji – Andrej Tarkovski je 1962. godine trijumfovao s „Ivanovim detinjstvom“, a Nikita Mihalkov 1991. s filmom „Urga“.

Za ovaj film, nažalost, vezana je jedna tužna priča. Naime, 15-godišnji glumac Vladimir Girin, jedan od glavnih junaka filma, udavio se ubrzo po završetku snimanja u istom jezeru gde je snimljeno nekoliko scena. Prvenac Andreja Zvjaginjceva je priča o dvojici adolescenata čiji se misteriozni i oholi otac vraća u njihove živote posle desetogodišnjeg odsustva i nameće žestoku disciplinu kako bi od svojih dečaka napravio muškarce. On im zadaje niz iscrpljujućih zadataka koji će na kraju dovesti do katastrofe. Scene iz ovog filma bile su, izgleda, slutnja tragedije mladog Girina.

„Srebrni lav“, ili Velika nagrada žirija, dodeljen je Libanki Randi Čahal Sabag (Randa Chahal Sabbag) za libansko-francusku produkciju „Zmaj“ („The Kite“, „Le cerf-volant“), čija je tema ljubav i razdvojenost na libansko-izraelskoj granici.

Kultni japanski režiser Takeši Kitano osvojio je istu nagradu za film „Zatoiči“ o slepom samuraju iz 19. veka koji spasava seljane od opasnih mačevalaca.

Za najboljeg glumca proglašen je Šon Pen (Sean Penn) za ulogu smrtno bolesnog univerzitetskog profesora Alehandra Gonzalesa Inaritua u filmu o iskupljenju pod nazivom „21 gram“ („21 Grams“). Za najbolju glumicu proglašena je Katja Riman (Katja Riemann), koja u „Ulici ruža“ („Rosenstrasse“) igra Margaret fon Trote – Nemicu udatu za Jevrejina u nacističkom Berlinu.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com