Hrana za decu

Statistike pokazuju da je sve veći broj gojazne dece, ne samo u svetu već i kod nas. U nekim delovima naše zemlje tome doprinosi tradicionalno uverenje da je debelo dete zdravo dete – potpuno pogrešno i po dete pogubno uverenje. U drugim delovima naše zemlje gojaznosti dece doprinose drugi faktori, kao što je nedovoljno kretanja, grickanje ispred televizora, nepravilna ishrana… Kao posledica gojaznosti od ranog detinjstva javlja se dijabetes u pubertetu (sa svim dodatnim komplikacijama koje dijabetes s vremenom donese), kao i kasniji problemi sa srcem, krvnim sudovima, nepravilnim razvojem skeleta koji ne može da podrži preveliku težinu… Na šta bi trebalo obratiti pažnju kada se radi o ishrani deteta?
Skoro sva deca obožavaju slatkiše. To nije neobično, jer je deci neophodna energija, a ona se lako dobija preko slatkiša – ali industrijski proizvedeni slatkiši sadrže mnogo više kalorija nego što je potrebno čak i najaktivnijem detetu. Nije da je detetu neophodno u potpunosti ukinuti omiljenu čokoladicu, ali većinu šećera deca bi trebalo da unesu preko voća. Izbalansirana, pravilna ishrana deteta sadrži voće, povrće, hleb (integralni ili crni), integralne žitarice i posno meso.
Ume da bude problematično navesti dete da jede povrće (većina dece ga ne voli), kao i posno meso, koje ne izgleda nimalo zanimljivo. Zato nije na odmet malo dovitljivosti i kreativnosti – posno meso možete detetu spremiti u obliku hrane koju voli, kao što je hamburger, i dati mu ga u integralnoj zemički u koju ćete staviti i nešto povrća kao prilog. Hranu možete servirati i tako što ćete je složiti u neki zanimljiv oblik. Može da pomogne i ako je hrana jarkih boja – većina dece voli takve boje.
Ono što se najnegativnije odražava na težinu vašeg mališana, pa time i na njegovo zdravlje, jesu gazirani i zaslađeni sokovi, slatkiši i razne grickalice. Takvu hranu bi trebalo svesti na minimum i trebalo bi ukinuti jedenje bilo čega pred televizorom ili kompjuterom – i deca i odrasli su u stanju da u takvim prilikama i ne primetivši pojedu ogromnu količinu hrane, a pošto su jedva svesni da su jeli, ubrzo ponovo ogladne i unesu novu, potpuno nepotrebnu količinu hrane.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com