Mnogi konzumiraju med na potpuno pogrešan način: Doktor otkrio u kojem obliku je najzdraviji

U kombinaciji s raznim namirnicama, začinima ili dodacima ishrani, med postaje moćno sredstvo u borbi protiv mnogih bolesti i kao preventiva za očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Profesor gastroenterologije, dr. Vojislav Perišić, ističe da med može biti koristan na više načina osim samog konzumiranja.

„Što je med tamniji, to je bolji! Tamna boja ukazuje na to da su pčele celo leto skupljale nektar s raznih livadskih cvetova, uzimajući najbolje od polena. S druge strane, svetliji med, poput onog od lipe, nije zdravstveno najkvalitetniji. Iako nema nuspojava, lipov med je jeftiniji, dok je med od raznih biljaka skuplji“, prenosi Najžena.

Kako ga je najzdravije konzumirati?

Na pitanje o kristalizaciji meda i njegovoj sigurnosti za konzumaciju, dr. Perišić naglašava važnost očuvanja kvaliteta meda. „Kada se med kristališe i na površini se pojave sitni kristali, to je dobar znak. Ti kristali glukoze i fruktoze štite med od kontaminacije. Međutim, ako primetite velike kristale, to može biti znak da je med pomešan sa šećerom.“

Najbolje je konzumirati med u njegovom prirodnom, sirovom obliku jer je tada bogat enzimima, vitaminima i mineralima. Sirovi med nije obrađen ili pasterizovan, što znači da zadržava sve svoje hranjive materije.

Takođe, dr. Perišić ističe da se pravi med nikada ne može pokvariti. „Med je sterilan i deluje antiseptički, sprečavajući prodor bakterija. U bolnici sam prvi put video lečenje rana medom. Zahvaljujući medu, rane bolje zaceljuju jer deluje antiseptički,“ zaključuje dr. Perišić, naglašavajući kako hrabri hirurzi smatraju med neizostavnim delom lečenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamed
Komentari (0)
Dodaj komentar