Mnogima omiljeno povrće sadrži nikotin: Šokiraćete se kada vidite o kojem je reč

Danas se više nego ikad sa svih strana šire upozorenja o zdravstvenim rizicima povezanim sa pušenjem i upotrebom e-cigareta, pa su mnogi odlučili da postanu svesniji svog unosa nikotina. Ali ono što mnogi možda nisu shvatili je da nikotin nije prisutan samo u duvanskim proizvodima i e-cigaretama, već i u nekim vrstama povrća.

Iako ideja o povrću koje sadrži nikotin može zvučati zastrašujuće, nema potrebe za brigom. Nikotin je hemikalija koja u velikim dozama može izazvati veliku zavisnost i opasna, ali količine prisutne u povrću su zanemarljive i nisu štetne.

Koje povrće sadrži nikotin?

Pripremite se da nikada više ne gledate patlidžane, paradajz, karfiol, zelene paprike ili krompir na isti način. Prema Haipp-u, koji proizvodi duvan i proizvode bez nikotina, većina namirnica koje sadrže nikotin potiče iz biljne porodice Solanaceae, poznate i kao noćurke, gde se ovaj alkaloid može naći.

Patlidžan na vrhu

U ovim biljkama, sadržaj nikotina se meri u mikrogramima (µg); milion µg je jednako jednom gramu. Na primer, paradajz obično sadrži oko 7,1 µg/g nikotina, a koncentracija nikotina se smanjuje kako paradajz sazreva. Zelena paprika sadrži između 7,7 i 9,2 µg/g nikotina, dok krompir sadrži oko 15 µg/g nikotina. Međutim, koncentracija nikotina u krompiru može porasti na 52 µg/g ako ga zgnječite, a ako koristite još zeleni krompir, može da sadrži oko 42 µg/g.

Karfiol, iako nije deo porodice noćurka, sadrži oko 16,8 µg/g nikotina. Patlidžan je na vrhu liste sa 100 µg/g nikotina.

Na sreću, možete nastaviti da jedete svoje omiljeno povrće bez straha od zavisnosti od nikotina. Haipp objašnjava da su to samo tragovi nikotina koji se nalaze u povrću i da nikotin verovatno neće biti pod uticajem čak i ako redovno jedete ovo povrće. Trebalo bi da pojedete više od 10 kg patlidžana da biste dostigli nivo nikotina u jednoj cigareti.

Nije opasno

Šta se dešava sa tragovima nikotina kada jedete povrće koje ga sadrži? Haipp objašnjava da male količine nikotina jednostavno prolaze kroz vaša creva i da ih telo lako vari.

Dakle, iako ćete možda biti iznenađeni kada saznate da vaše omiljeno povrće sadrži tragove nikotina, nema razloga za brigu.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com