Ovo povrće jedite svaki dan: Topi salo, blagotovorno utiče na krv i probavu

Paradajz! Topi salo, blagotovorno utiče na krv kao i varenje. Jedite ga svaki dan ako možete.

Mnogi ljudi ne konzumiraju paradajz dovoljno često, a postoji nekoliko važnih razloga zašto bi to trebalo da se promeni.

Istraživanja pokazuju da likopen, koji se nalazi u paradajzu, može sprečiti razvoj ćelija raka, posebno raka prostate, želuca i debelog creva. Takođe je korisno znati da se kuvanjem paradajza povećava nivo likopena u poređenju sa sirovim paradajzom.

Paradajz je bogat vitaminom C, koji je prirodni antioksidans. Osim toga, sadrži vitamin A, gvožđe i kalijum, koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja nerava i normalne cirkulacije krvi.

Vitamin K, prisutan u paradajzu, važan je za zgrušavanje krvi. Svakodnevno konzumiranje paradajza takođe će vam pomoći da održite kožu zdravom i sjajnom.

Paradajz može smanjiti štetu izazvanu konzumiranjem duvana zahvaljujući kumarinskoj i hlorogenskoj kiselini koje sadrži.

Ako pokušavate da smršate, paradajz će vam biti od velike pomoći. Ima malo kalorija, a bogat je vlaknima, što znači da će vas duže držati sitim i u potpomaže da se salo topi bolje.

Ako možete, potrudite se da ga jedete svaki dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranaparadajzzdravlje
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • 990

    Paradajz je voce

  • Nebojša Božić

    A šta ćemo sa pesticidima koji se koriste neograničeno!?

  • Anonimni

    Voće ili povrće, pitanje je sad!

  • Zika iz Nis-a

    Hvala vam sto ste objasnili koliko je jesti paradajz korisno, ali ste ispustili da kazete da li svi smeju da ga jedu.Ima li izuzetaka i naglasite koji bolesnici ne bi smeli jesti paradajz?

    • Lela

      Pa ne zna ova osoba koja je napisala da postoje oni kao ja na primer koji ne smeju jesti. Ja sam ga jela svaki dan do pre godinu dana , ali zbog zeludacnig refluxa ne bih smela. Jedem ga ne cesto, ali mi u inostranstvu imamo dovolhno da biramo sorte na pijaci, sa manje kiseline