Sve za zdravlje: Istopite salo za leto uz pomoć ovog fantastičnog i ukusnog začina

Poboljšajte zdravlje i istopite salo pomoću jednog začina!

Cimet, začin dobijen iz unutrašnje kore stabala iz roda Cinnamomum, vekovima se koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi.

1. Cimet može ubrzati metabolizam

Prema studiji objavljenoj u časopisu Metabolism: Clinical and Experimental iz 2017. godine, cimet može povećati termogenezu i metaboličku aktivnost u telu. Termogeneza je proces kojim telo sagoreva kalorije za proizvodnju toplote. Istraživanje je pokazalo da cimet pomaže ubrzavanju metabolizma masnih ćelija, što može doprineti gubitku težine.

2. Cimet može regulisati šećer u krvi

Studija u časopisu Diabetes Care pokazala je da cimet može poboljšati osetljivost na insulin i sniziti nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2. Stabilizacija nivoa šećera može sprečiti prejedanje i smanjiti želju za slatkišima, što je ključno za kontrolu telesne težine. Medical News Today takođe navodi da cimet može smanjiti negativne efekte konzumiranja masne hrane.

3. Cimet može smanjiti masne naslage

Istraživanje na pacovima, objavljeno u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry iz 2021. godine, pokazalo je da cimet može smanjiti masne naslage, naročito u predelu stomaka. Učesnici istraživanja su imali smanjenje telesne mase i abdominalne masti nakon redovnog unosa cimeta.

Kako uključiti cimet u ishranu?

Cimet nije čudotvorni lek za mršavljenje, ali može biti koristan dodatak zdravoj ishrani. Evo nekoliko načina kako da ga uključite u svoj jelovnik:

– Dodajte kašičicu cimeta u jutarnju kafu ili čaj.
– Sipajte cimet preko ovsene kaše sa bobičastim voćem, jogurta ili voćne salate.
– Koristite cimet kao začin u pripremi zdravih poslastica, poput pečenih jabuka ili banana.

Iako cimet nije magično rešenje za mršavljenje, istraživanja pokazuju da može biti koristan dodatak zdravom načinu života i ishrani.

(espreso.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cimetahranatopljenje salazačinzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar