U marketima najviše je ovakvog mleka: Doktor upozorava da je štetno i da ga nipošto ne kupujemo

Šta se krije iza ovog produženog roka trajanja?

Poslednjih meseci u domaćim marketima nailazimo na slabiji izbor dugotrajnog mleka, ali zato ostalih vrsti mleka ne manjka i pred potrošačima nije nimalo lak izbor. Kozije mleko, ovseno, pirinčano, mleko od pistaća, lešnika, kokosovo, bademovo, izbor je popriličan, a kada su u pitanju kiselomlečni napici i tu je u ponudi široki dijapazon.

Dugotrajno mleko sve je prisutnije na policama prodavnica, obećavajući svežinu i kvalitet čak i nakon dužeg vremena skladištenja. Ali šta se krije iza ovog produženog roka trajanja? Ima li dugotrajno mleko skrivenih opasnosti po zdravlje? U ovom istraživanju, razmatramo sastav dugotrajnog mleka, potencijalne rizike po zdravlje i savete o tome koje mleko izbegavati za redovnu konzumaciju.

Sastav dugotrajnog mleka: Stabilizatori i procesi

Dugotrajno mleko je podvrgnuto specijalnim procesima kako bi se produžio njegov rok trajanja. Ovi procesi uključuju pasterizaciju na visokim temperaturama i homogenizaciju, kao i dodavanje stabilizatora kako bi se produžila svežina mleka. Među stabilizatorima se često koriste različite vrste emulgatora i konzervansa koji mogu produžiti rok trajanja, ali mogu izazvati zabrinutost zbog njihovog uticaja na zdravlje.

Potencijalne opasnosti: Rizici po zdravlje

Iako dugotrajno mleko može obezbediti produženu svežinu, potencijalne opasnosti po zdravlje takođe moraju biti uzete u obzir. Dodaci kao što su emulgatori i konzervansi mogu biti povezani sa gastrointestinalnim smetnjama kod nekih ljudi, a neki istraživači sugerišu da dugotrajna konzumacija ovih hemijskih sastojaka može biti povezana sa povećanim rizikom od određenih bolesti.

Izbegavanje loših opcija: Kako prepoznati kvalitetno mleko

Kada je reč o izboru mleka za svakodnevnu konzumaciju, važno je obratiti pažnju na sastojke i procese proizvodnje. Izbegavanje mleka sa velikim količinama dodataka i konzervansa može biti korak ka zdravijem izboru. Umesto toga, potrošači mogu birati organsko mleko ili mleko sa minimalnim dodacima kako bi smanjili potencijalne rizike po zdravlje.

Dok dugotrajno mleko nudi produženu svežinu i praktičnost, važno je biti svestan potencijalnih rizika po zdravlje koji mogu biti povezani sa dodacima i procesima proizvodnje. Potrošači mogu donositi informisane odluke biranjem kvalitetnih opcija mleka koje nude nutritivne benefite bez nepotrebnih hemijskih dodataka. Kroz pažljiv odabir, možemo balansirati između trajnosti i zdravlja kako bismo osigurali da naša ishrana podržava naše dobrobiti.

-Sterilizovano mleko obogaćeno vitaminima sa 2,8% mlečne masti. Sterilizacija je postupak izlaganja mleka temperaturama većim od 100°C. Postupkom sterilizacije se potpuno uništavaju svi mikroorganizmi, gljivice i bakterije i zbog toga je ovakvo mleko 100% higijenski ispravno i bezbedno za upotrebu.

Sterilizacijom se takođe uništava biološka vrednost mleka.

Takvo mleko nema nikakvih enzimskih jedinjenja i uništen je deo vitamina, naročito onih iz C i B grupe. Takvo mleko se sastoji se samo od mlečnog proteina, vode i masti – rekla je za portal Srbija Danas nutricionistkinja Aleksandra Lišanin.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com