Neguje slabu kosu i stopala, otvara pore i reguliše akne: Evo zašto treba da koristite ovu biljku iz bašte svaki dan

Otvara pore i reguliše akne, neguje slabu kosu i stopala – ovu biljku iz bašte treba da koristite svaki dan!

Nana je izuzetno korisna biljka koja može pomoći u rešavanju mnogih problema sa kožom i kosom zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima. Takođe, menta stimuliše rast kose, rešava problem suvog vlasišta i jača koren kose.

Ako u svojoj bašti imate mentu i koristite je samo za čaj, razmislite o tome da je uključite u svakodnevnu rutinu nege kože i kose. Bićete iznenađeni koliko je korisna i efikasna.

1. Nana kao piling za stopala

Jedan od najboljih načina upotrebe mente je u obliku pilinga za stopala. Ovaj piling ima osvežavajući efekat na umorna stopala i pomaže u ublažavanju bolova u mišićima. Njegova antibakterijska svojstva takođe pomažu u borbi protiv neprijatnih mirisa i infekcija.

Sastojci za piling:
– 1 šolja šećera
– 1/2 šolje maslinovog ulja
– 1/2 šolje zgnječene mente
– 2 kašike ovsene kaše

Priprema:
Pomešajte sve sastojke i nanesite na stopala, nežno masirajući kružnim pokretima najmanje 15 minuta. Operite stopala mlakom vodom.

2. Nana za negu kose

Menta ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva koja pomažu u stimulisanju rasta kose, rešavanju problema suvog vlasišta i jačanju korena kose. Ona je takođe efikasna u istrebljivanju vaški.

Za čišćenje vlasišta, koristite sledeći recept:

Kuvajte listove nane u vodi oko 20 minuta, a zatim procedite tečnost. Koristite ovu vodu za ispiranje kose.

3. Nana kao tonik za kožu

Menta pomaže u obnavljanju pH ravnoteže kože i sadrži salicilnu kiselinu, koja je odlična u borbi protiv akni. Tonik za kožu od mente može pomoći u sužavanju pora i uklanjanju nečistoća sa lica.

Priprema:
Izmiksujte listove nane u blenderu, procedite sok i dodajte hladnu vodu. Pamučnom kuglicom nežno nanesite mešavinu na lice i vrat, a zatim obrišite vlažnim peškirom.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com