Skriveni znak dijabetesa: Jedan simptom na koji mnogi ne obraćaju pažnju tokom leta

Mnogi ne obraćaju pažnju na ovo tokom leta  a može biti skriveni znak dijabetesa.

Dijabetes je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje zbog visokog nivoa šećera u krvi. Jedan simptom koji se često pojavljuje tokom leta može biti upozoravajući znak. Veliki broj ljudi širom sveta pati od dijabetesa, ali mnogi nisu ni svesni da imaju ovo hronično stanje. Zato je važno biti svestan potencijalnih simptoma.

Simptom dijabetesa koji se lako može zameniti sa efektom vrućine je preterana žeđ. Nacionalna zdravstvena služba navodi da je preterana žeđ jedan od glavnih upozoravajućih znakova dijabetesa. Ovaj simptom nastaje zbog akumulacije viška glukoze u krvi, što primorava bubrege da rade napornije kako bi filtrirali i apsorbovali višak šećera.

Kada bubrezi ne uspeju dovoljno brzo da apsorbuju šećer, višak šećera završava u urinu, što dovodi do dehidracije i osećaja žeđi. Visok nivo šećera u urinu može izazvati da urin ima slatkast ili voćni miris. Često konzumiranje vode zbog dehidracije dovodi do čestog mokrenja.

Iako uzrok dijabetesa tipa 1 nije poznat, dijabetes tipa 2 se često povezuje sa faktorima kao što su gojaznost i nedostatak fizičke aktivnosti, iako može biti i nasledan.

Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa omogućava brzu medicinsku intervenciju. Iako ne postoji lek za dijabetes, postoje tretmani koji mogu ublažiti simptome.

Dodatni znaci dijabetesa uključuju osećaj jakog umora, nenameran gubitak težine, svrab u određenim delovima tela, posekotine ili rane koje sporo zarastaju i zamagljen vid.

(klix.ba)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com