Audi Avantissimo – stvoren za sladokusce

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu, Audi je posetiocima i svojoj konkurenciji priredio neočekivano iznenađenje u vidu svoje nove studije karavana više klase Avantissimo. Pošto Audi važi za proizvođača izvanrednih karavana pod imenom Avant, u osnovi je bilo logično da ovu vrstu vozila želi da ponudi i u višoj klasi. Avantissimo nipošto ne deluje kao igrarija dizajnerskog i konstrukcijskog odeljenja, nego već prilično liči na model zreo za serijsku proizvodnju.

Ovaj luksuzni karavan je dugačak 5,06 metara, a ispod njegovog poklopca motora bruji moćni biturbo-V8-agregat zapremine 4,2 litara, koji pruža učinak od 430 KS (316 kW) i proizvodi obrtni moment od 600 Nm. Za fanatike brzine ovakvi podaci verovatno predstavljaju muziku za uši, dok skeptici mentaliteta gas-do-daske zaziru od pomisli na džinovske karavane koji natovareni porodicom i rekvizitima zuje trakom za preticanje sa 250 km/h. S druge strane, studije i služe tome da preteruju u pojedinim tačkama da bi demonstrirale tehničke domete proizvođača.

No, Avantissimo zaista ima da ponudi i mnogo više od jednog silovitog pogona. Donjim postrojem od aluminijuma u kombinaciji sa vazdušnim ogibljenjem, koje se neprestano prilagođava odgovarajućoj situaciji u toku vožnje, Audi želi da postigne precizno upravljanje i ujedno pruži izvanredan komfor i uživanje u vožnji. Ogromni „Pax-točkovi“ su raskrstili sa defektnim gumama, jer su im osobine u slučaju nužde navodno toliko dobre, da se i prilikom potpunog ispuštanja vazduha iz pneumatika, njime može preći još čitavih 200 km, čime rezervni točak postaje relikt iz prošlosti.

Po dizajnu Avantissimo je još uvek jedan klasični Audi-Avant i deluje gotovo monolitno. Glavne odlike dizajna su oštre konture, zategnute površine, naznačen klinasti oblik i dominantni točkovi. Dvostruki ksenonski farovi sa prozirnim staklom i vidljivom tehnikom osvetljenja uokviruju prednju stranu vozila. Oni ujedno predstavljaju pravu inovaciju, jer vozaču omogućavaju da noću takoreći može da vidi i oko krivine, pošto su tako konstruisani da snop svetla usmeravaju naviše, odakle se on reflektuje od pokretnih ogledala kojima se elektronski upravlja u zavisnosti od brzine vozila i ugla upravljanja.

Unutrašnjost je u pogledu komfora i luksuza priča za sebe. Pečat joj daju skupoceni materijali poput kože, drveta i velura, a Audi je neskromno upoređuje sa avionom prve klase. Veliki deo površine krova je napravljen od specijalnog staklenog sendviča, koji omogućava promenu stepena propuštanja svetlosti. Ovo staklo se može podesiti od potpune transparentnosti do potpune neprozirnosti i time omogućava individualno podešavanje osvetljenosti svakog mesta u vozilu. Tako se danju može zakloniti jako sunce, a noću uživati u mesečini. Upravljanje svim uređajima u putničkoj kabini je objedinjeno u centralnom elektronskom programu MMI (Multi Media Interface). Još uvek je iskorak Audi-ja u višu klasu karavana samo konceptualna studija, ali se već može spekulisati: da li ona to utire put budućem A8?

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com