Cadillac CTS – kocka, kocka, kockica

Testiranja novog modela Cadillac-a pod oznakom CTS vršena su na nemačkoj trkačkoj stazi Nirburgring, a prvi put je predstavljen na nedavnom sajmu automobila u Frankfurtu. Reč je o vozilu koje na osnovu svog novog standarda kvaliteta i radikalnog dizajna treba da predstavlja prethodnika jedne sasvim nove generacije Cadillac-a, kojom ova luksuzna marka, koja se nalazi u sklopu gigantskog koncerna General Motors, želi širom sveta, a pre svega u Evropi, da se etablira kao lider u visokoj klasi automobila.

Upadljiva osobenost novog Cadillac-ovog stila jeste klinasta karoserija sa neobično strogim linijama i oštrim ivicama, kakva je već viđena kod studije roadstera Evoq. Iako sama silueta deluje evropski, ona ipak budi sećanja na veliku eru ove američke luksuzne marke 50-tih i 60-tih godina prošlog veka, što generalni menadžer Mark LaNeve izražava na sledeći način: „CTS je moderna interpretacija nesvakidašnjih automobila, koji su i proslavili Cadillac. Ukratko, to je Cadillac-klasika za 21. vek.“ U cilju bolje prepoznatljivosti vozila i novog imidža, Cadillac je između uspravnih farova u centar maske hladnjaka smestio veliki novouobličeni zaštitni znak ove marke.

Na legendu zvanu Cadillac pored markantnog dizajna nadovezuju se i podaci o motorizaciji. Ispod ćoškastog poklopca motora smešten je novi agregat sa šest cilindara zapremine 3,2 litra, koji pruža učinak od 220 KS. Moćni motor, kome je potrebno svega sedam sekundi da ovu masivnu limuzinu ubrza od 0 do 100 km/h, dobija se po želji u kombinaciji sa petostepenim manuelnim ili petostepenim automatskim menjačem, pri čemu elektronsko upravljanje automatskim menjačem jednim pritiskom na dugme omogućava izbor stilova vožnje „sport“, „zima“ i „ekonomik“.

U međuvremenu su i Amerikanci shvatili da za ulazak u automobilsku prvu ligu presudnu ulogu igra kvalitet izrade, pa je prilikom razvoja unutrašnjosti vozila poseban naglasak stavljen na luksuz i preciznost ručnog rada. Namera je da se upotrebom toplih i prijatnih materijala, kao što je plemenito drvo, koje će neštedimice krasiti enterijer, zadovolje tradicionalno zahtevni poklonici Cadillac-a, kao i da se pridobije dobar deo onih kupaca koji su se dosad okretali konkurenciji. No, hoće li nova koncepcija zaista doneti preokret i omogućiti Cadillac-u da zagospodari evropskim drumovima ili će ova egzotična marka samo nastaviti svoju usamljeničku egzistenciju na margini evropskog tržišta automobila? Živi bili, pa videli.

Raniji članci vezani za ovu temu:

  • Cadillac Roadster – ko kaže da Amerikanci nemaju stila?
  • U čemu se vozi američki predsednik?

    Pratite Krstaricu na www.krstarica.com