IAA 2001 – milioni vise u vazduhu

Međunarodna izložba automobila u Frankfurtu (IAA – Internationale Automobilausstellung), koja se održava od 13. do 23. septembra, najveći je sajam putničkih automobila na svetu. Ove godine se očekivalo okruglo milion posetilaca. Kao i uvek, proizvođači su uložili velike napore da svoje modele prezentuju što pompeznije, što nije radovalo samo posetioce sajma, koji bi mogli uživati u spektakularnim izložbenim prostorima i predstavama, već i privredu tog regiona, jer sajam generiše oko pola milijarde nemačkih maraka dodatne kupovne moći u Frankfurtu i okolini.

Lavovski deo ove sume, oko 200 miliona nemačkih maraka, 1100 izlagača je već uložilo u svoje sajamske nastupe. Neki od njih već mesecima rade na sajamskim štandovima, kao na primer BMW, koji je na slobodnom sajamskom prostoru za svoje potrebe čak izgradio zasebnu halu. Naravno da grad Frankfurt i njegov sajam poznaju ekonomsku atraktivnost automobilskog skupa koji se održava svake druge godine. Zato su od prethodnog sajma do danas ostvarene značajne investicije, pa ove godine, zahvaljujući izgradnji hale 3, gde će biti smešteni VW, Ford, Bugatti, Aston Martin, Mazda i Jaguar, prvi put na raspolaganju stoji izložbena površina od čitavih 235.000 kvadratnih metara.

Još nikada za IAA nije bilo najavljeno toliko svetskih premijera kao ove godine, jer će veo prvi put biti skinut sa ukupno 57 novih modela. Navodimo samo nekoliko: Mercedes SL, M-klasa i Vaneo, BMW serije 7, Cadillac CTS, Citroen C3, Ford Fiesta, VW Polo, Honda Jazz, Skoda Superb, Nissan Primera, Toyota Corolla, itd. Pored toga će biti prikazan i čitav niz novih studija i prototipova, kao i nove varijante karoserija i motora za već postojeće modele.

Još u utorak prepodne su zvezde, poput Mihaela Šumahera i Mike Hakinena, opušteno pozirale za novinare u novim modelima svojih sponzora. Već nekoliko sati nakon toga to je postalo nezamislivo, jer je nakon stravičnih terorističkih napada u Americi, praznično raspoloženje na IAA ustupilo mesto opštoj potresenosti. Sada je većinu izlagača prošla volja za slavljem, a sami automobili su postali sporedna tema. Mnogi proizvođači su naložili opštu tišinu na svojim štandovima, a većina spektakularnih nastupa kao i zvanično otvaranje sajma za posetioce je otkazano, ali će se sajam ipak održati po planu.

Da zlo bude veće, na sajmu vlada i stanje opšte uzbune. U sredu ujutro je sajamska kula privremeno evakuisana, nakon što je služba bezbednosti to zahtevala preko razglasa. Na stotine ljudi je haotično napustilo poslovni objekat visine 256 metara i mada je samo petnaestak minuta kasnije policija saopštila da je situacija pod kontrolom, napetost i strah su ostali da vise u vazduhu. Visoki predstavnici američkog General Motors-a su preventivno sklonjeni sa sajma na „sigurno mesto“, a mere bezbednosti su drastično pooštrene. Nažalost automobilskih zaljubljenika, sve to nije nimalo doprinelo opuštenosti zaposlenih i posetilaca, i preti da ovogodišnju IAA pretvori u potpun finansijski i poslovni promašaj. Žali bože tolikih para!

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com