Lexus SC 430 – sinonim za luksuz

Toyota-ina luksuzna marka Lexus po prvi put predstavlja jedno sportsko vozilo. Model SC 430 treba da uskoči u istu ligu u kojoj igraju novi Mercedes SL, Jaguar XK8 i Porsche 911 Cabriolet, a šanse da u tome uspe nisu loše. Onaj ko želi i u stanju je da za jedan auto plati oko 135.000 DEM, verovatno očekuje da mu se već prilikom pogleda na vozilo ubrza puls, a novi Lexus uspešno ispunjava ovaj zahtev, jer SC 430 izgleda sjajno. Oblik vozila je nastao u novom dizajnerskom centru u blizini Nice. U tečnim linijama i blagim prelazima jasno se prepoznaje mediteransko poreklo ovog 4,51 metara dugog auta, a u elegantnom dizajnu koji zrači mirnoćom nema ni traga razmetljivosti u stilu sklanjaj-mi-se-s-puta.

Već nakon prvih metara vožnje postaje jasno da je ovaj auto napravljen za opušteno krstarenje, mada bi njegovih 286 KS bilo sasvim dovoljno za učlanjenje u klub fundamentalista koji se uvek drže trake za preticanje. Ali to nikako ne pristaje ovom vozilu, čiji V8-motor od 4 litara samo smerno bruji i čiji se automatski menjač gotovo neprimetno kreće kroz pet stepeni prenosa. Ni u donjem postroju i upravljaču, koji prenose utisak dobrog kontakta sa podlogom, nema ni traga pravom sportskom duhu, već je sve podređeno udobnosti i opuštenosti. Usto se uz stil vožnje koji nameće Lexus vozi i ekonomičnije, jer prosečna potrošnja tada iznosi oko 13,6 litara, dok će oni koji vole da voze sa ispruženom desnom nogom morati da računaju sa potrošnjom od preko 15 litara.

Što se unutrašnjosti tiče, čini se da su se konstruktori držali gesla: „Samo je najbolje dovoljno dobro“. Kupac ovog vozila ne dobija samo dobar auto, nego jedan sveobuhvatni paket u kome sav luksuz, koji je u ponudi u ovom segmentu vozila, već spada u serijsku opremu. Tako je SC 430 opremljen električno podesivim kožnim sedištima, računarom koji prikazuje sve relevantne podatke u toku puta i koji je u dizajnu i grafičkom prikazu usklađen sa audio-sistemom za sladokusce marke Mark Levinson, automatskim klima-uređajem, volanom od drveta i kože, tempomatom, spoljnim retrovizorom koji automatski menja nagib kada ga noću osvetle farovi drugih vozila, kompletom putničkih torbi od crne kože itd. Spisak dodatne opreme je vrlo kratak i na njemu se nalaze samo navigacioni sistem sa DVD-čitačem i displejom osetljivim na dodir, za koji se mora doplatiti oko 6.700 DEM i metalik lak koji košta dodatnih 1.700 DEM.

Pravu poslasticu, međutim, predstavlja Open/Close-taster na armaturnoj tabli kojim se upravlja pokretnim krovom od aluminijuma. Osam elekromotora se staraju o tome da se krov u roku od 25 sekundi sklopi i smesti u gornji deo prtljažnika ili ponovo rasklopi i pokrije vozilo. Lexus ponosno izjavljuje da je SC 430 prvo vozilo u svojoj klasi sa ovom tehnikom, jer će se u prodaji pojaviti početkom oktobra, nekoliko nedelja pre svog glavnog takmaca, novog Mercedes-a SL. Ipak ovo tehničko rešenje ne predstavlja pravu novost, jer već nekoliko godina postoji kod Mercedes-a SLK, a od nedavno i kod Peugeot-a 206 CC. U svakom slučaju, uspeh novog Lexus-a je zagarantovan, jer je npr. u Nemačkoj već rasprodat do kraja 2002. godine. Ukupna godišnja proizvodnja iznosi oko 17.000 vozila, od čega se lavovski deo plasira na tržište SAD.

Srodna tema:

  • Mercedes SL – nova stara legenda

    Pratite Krstaricu na www.krstarica.com