Toyota Camry – auto po meri Amera

Toyota Camry je 2000. godine, čak četvrtu godinu za redom, bila najprodavanije putničko vozilo u SAD-u, dok u Evropi tavori na margini interesovanja. Zato japanski automobilski gigant polaže velike nade u novu generaciju ovog modela, koja je javnosti prvi put predstavljena na prošlom sajmu automobila u Frankfurtu. Pošto Toyota svojom luksuznom markom Lexus pokriva tržišni segment prestižnih automobila, većim modelima marke Toyota nije lako. Japanci ipak gaje ambiciju da novim modelom Camry uskomešaju okruženje u kome neprikosnoveno caruju Mercedes E-klase, Audi A6 i BMW serije 5.

Posebna pažnja je posvećena optici nove limuzine. Koeficijent otpora vazduha ima izvanrednu vrednost od 0,28, a limeno odelo sada ima crte jednog kupea i deluje zategnutije i više sportski nego dosad. Na prednjem delu dominiraju markantni farovi i maska hladnjaka razvučena u „osmeh“. Profil karakterišu velike, ravne površine, dok se linija „ramena“ blago podiže, što vozilu daje klinastu siluetu. U već usvojenom maniru za nove modele, i ovog puta je došlo do povećanja gabarita vozila. Od povećanja međuosovinskog rastojanja za 5 cm naročito su profitirali putnici na zadnjoj klupi zbog većeg prostora za noge i prtljažnik, koji sada zahvata zavidnih 587 litara. Rast u visinu u odnosu na prethodni model iznosi čitavih 7 cm, što će svakako obradovati kupce više rastom.

Za ovaj auto sa prednjim pogonom na raspolaganju stoje dva benzinska agregata. Prvi je četvorocilindraš zapremine 2,4 litra, koji pruža učinak od 152 KS uz maksimalni obrtni moment od 218 Nm pri 3800 do 4200 obrtaja/min, kojim Camry treba da ubrzava do 100 km/h za 9,4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 210 km/h. Snažniju varijantu predstavlja trolitarski V6 agregat sa 186 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 273 Nm, koji omogućava brzinu od 225 km/h i ubrzanje do „stotke“ za 9,1 sekundu. Ovaj skromni porast temperamenta prilikom ubrzanja jačeg motora posledica je četvorostepenog automatskog menjača koji je serijski ugrađen u obe verzije.

Najjači adut velike Toyota-e je svakako odnos cene i protivvrednosti koja se za nju dobija. Nepregledni spisak serijske opreme obuhvata: naplatke od lakih metala od 16 coli, staklo koje štiti od toplotnog zračenja, audio-uređaj sa CD-plejerom i 6 zvučnika, električne podizače prozora, tempomat, unutrašnji retrovizor, koji automatski menja ugao kada je osvetljen farovima drugog vozila, automatski klima-uređaj, putni kompjuter, zadnju klupu koja se podeljeno može obarati, grejanje prednjih sedišta, električno podesiva sedišta, prednje, bočne i vazdušne jastuke za glavu, kočioni asistent, itd. Zavisno od verzije i dodatne opreme, cena ovog japanskog tehnološkog paketa iznosi između 55.500 DEM i 72.400 DEM, što ga svakako opet svrstava u favorite na američkom tržištu, ali će možda i probirljivi Evropljani konačno baciti oko na njega. Uz ovu temu, pročitajte i sledeće:

  • Lancia Thesis – latinska elita
  • Skoda Montreux – češko kukavičje jaje

    Pratite Krstaricu na www.krstarica.com