Volvo XC90 – terenac za modnu pistu

Novim terenskim vozilom XC90, koje će javnosti prvi put biti predstavljeno 7. januara na Detroit Motor Show-u, sada i Volvo zakoračuje u popularni SUV-segment (Sport Utility Vehicle) i odmah baca rukavicu u lice igračima kao što su BMW X5, Mercedes M-klase i Lexus RX 300. Iako se u početku činilo da su Šveđani prespavali ovaj trend, sada su utoliko više pojačali tempo, jer je konstruktorima bilo potrebno samo godinu dana da od studije ACC (Adventure Concept Car) naprave model zreo za serijsku proizvodnju.

Osobenosti kao što su poklopac motora u obliku slova V, izbočena „ramena“ i stepenasta zadnja svetlosna grupa, koja se, kao kod modela V70, u vidu vertikalne trake proteže sve do krova, novo vozilo već na prvi pogled čine prepoznatljivim pripadnikom marke Volvo, a skladni i originalni dizajn predstavljaju pravo osveženje u ovom segmentu vozila i sigurno će primamiti mnoge nove, mahom mlađe, poklonike.

XC90 nije samo vesnik jednog budućeg dizajnerskog izraza, već istovremeno etablira i jednu sasvim novu seriju modela sa pogonom na sva četiri točka koju Volvo želi da kompletira tokom sledeće godine uvođenjem nove generacije automobila srednje klase S/V40, koja će takođe uslediti u jednoj XC-verziji. Kao i kod modela XC70, terenskoj verziji karavana V70, „X“ je skraćenica za Cross, a „C“ za Country.

Novi Volvo se temelji na istoj platformi kao i modeli S80 i V70 i sa trake silazi u fabrici Torslanda kod Geteborga. U njemu ima mesta za pet, pa čak i sedam putnika, pri čemu su dva zadnja sedišta primerenija deci nego odraslima i po potrebi se mogu potpuno sklopiti i uklopiti u pod kao kod Opel-a Zafira, tako da se time dobija ravna površina za smeštaj prtljaga. Praktična su i zadnja vrata koja su horizontalno podeljena na dva dela kao kod Range Rover-a.

Volvo, čuven po proizvodnji sigurnih automobila, naravno, ni ovaj put nije propustio priliku da svoje kupce obraduje nekim novim bezbednosnim sistemom. Tako će u novom modelu biti primenjena sasvim nova tehnika protiv prevrtanja na krov (Roll-Over), što je možda malo verovatan događaj, ali je dobro znati za takvog anđela čuvara.

Kada je reč o pogonskim agregatima, kupci će moći da biraju između petocilindarskih i šestocilindarskih turbobenzinaca, računajući i „T6“ top-verziju sa 200 kW (272 KS), kao i prvog Common-Rail turbodizel motora od 120 kW (169 KS), koji je Volvo razvio samostalno i od nedavno ugrađuje u svoje modele.

Nakon premijere u Detroitu, zainteresovani će do pojave ovog modela kod trgovaca morati da se strpe do poznog leta. Preko polovine planirane godišnje proizvodnje od 65.000 komada rezervisano je za tržište SAD-a, dok je ostatak namenjen tržištima Evrope i sveta po vrlo konkurentnoj ceni od oko 73.000 DEM.

Slične teme:

  • BMW X5 – snagator sa manirima
  • A kako se Vama sviđa Volvo ACC?
  • Novi Mercedes M-klase – demonstracija sile

    Pratite Krstaricu na www.krstarica.com