Ako tolerišete ovakvo ponašanje u vezi, imate manjak samopoštovanja, upozorava savetnica

Samopoštovanja i postavljanje granica su ključni u svakoj vezi. Ali istina je da svi ponekad dozvoljavamo određene stvari koje možda ne bi trebalo.

„Ako se stalno osećate kao da se žrtvujete da biste zadovoljili svog partnera jer trpite ponašanje zbog kojeg se osećate necenjeno, vreme je da napravite korak unazad i ponovo procenite“, rekla je savetnica za porodicu i brak Tina Fej za Hack Spirit.

Ona tvrdi da tolerisanje određenih toksičnih ponašanja u vezi može potkopati samopouzdanje i ukazati na nedostatak samopoštovanja. Prepoznavanje ovih ponašanja je prvi korak ka ponovnom uspostavljanju granica i obezbeđivanju da je sreća na prvom mestu. Evo ponašanja na koje je upozorila.

1. Tolerisanje nepoštovanja

Nepoštovanje, u bilo kom obliku, nikada ne bi trebalo da bude deo romantične veze.

„Ako vas partneri stalno omalovažavaju, daju podrugljive primedbe ili se prema vama ponašaju kao da ste inferiorni, vreme je da objektivno sagledate situaciju. Zapamtite da ste vredni poštovanja i ljubaznosti i niko ko vas drugačije tretira nije vredan. Vaše vreme zaslužujete da se prema vama odnosite sa ljubaznošću i poštovanjem i ne dozvolite da vam neko kaže drugačije“, ističe Fej.

2. Prihvatanje prekršenih obećanja

„Budimo brutalno iskreni. Dozvoliti nekome da i dalje krši svoja obećanja koja su vam data nije ništa drugo do samouništenje. Obećanja su temelj poverenja u vezi i, ako se više puta krše, mogu uništiti vašu veru u osobu koju volite“, napominje savetnica. Dakle, ako stalno tolerišemo prekršena obećanja, počećemo da dovodimo u pitanje svoju vrednost, pitajući se zašto im nismo dovoljno važni da bismo održali reč.

„Međutim, ne radi se o vama. Radi se o njima i njihovoj nesposobnosti da ispoštuju svoje obaveze. Ne dozvolite da prekršena obećanja postanu norma u vašoj vezi. Zaslužujete da budete sa nekim ko ceni njihovu reč i poštuje vas dovoljno da održite to“, dodala je ona.

3. Omogućavanje emocionalne manipulacije

„Evo teške istine: ako tolerišete emocionalnu manipulaciju u vašoj vezi, to je jasan znak da su vaše granice i samopoštovanje možda ugroženi“, upozorava Fej. Emocionalna manipulacija može biti suptilna, ali štetna. Ovo može uključivati okrivljavanje, izbezumljivanje ili izigravanje žrtve kad god postoji neslaganje.

„Zbog ovog toksičnog ciklusa, možete se osećati iscrpljeno, zbunjeno i dovoditi u pitanje sopstveni razum. Ali zaslužujete bolje. Zaslužujete ljubav koja vas osnažuje, a ne onu koja vas emocionalno iscrpljuje. Ne dozvolite nikome da se igra sa vama“, zaključila je savetnica.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com