Uhvatili ste partnera u prevari? Uradite ove tri stvari

Za većinu ljudi u vezi ili braku nema veće izdaje partnera od prevare. Postoje različite vrste afera koje ne moraju uvek da podrazumevaju fizičku prevaru, ali za sve one koji su se nažalost susreli sa razočarenjem koji nosi varanje, psiholog ima korisne savete kako da nastave dalje.

Džefri Bernštajn, iskusni porodični psiholog, deli sa PsychologyToday svoje uvide u suočavanje sa emocionalnom devastacijom izazvanom neverstvom partnera. Sa preko 30 godina iskustva u savetovanju dece, adolescenata, parova i porodica, on pruža strategije za pomoć pojedincima da se izleče i povrate osećaj sebe.

Kroz kratke priče svojih klijenata, Bernštajn ilustruje tri efikasne strategije za upravljanje haosom i pokretanje procesa oporavka, prenosi krenizdravo.dnevnik.hr.

Postavljanje granica

Šandra, 28-godišnja grafička dizajnerka, razotkrila je neverstvo svog dečka Ostina kroz sumnjive SMS poruke. Suočavajući se s njim i odlučivši da njihovoj vezi pruži još jednu šansu, Šandra je shvatila neophodnost postavljanja granica.

Imali su otvorenu diskusiju o transparentnosti, pristali su da dele lozinke i budu otvoreniji u svakodnevnom životu kako bi ponovo izgradili poverenje. Šandra je takođe postavila lične granice, odlučivši da prekine vezu ako Ostin prekrši njihove dogovore, kako bi se zaštitila od daljeg povrede.

Pored toga, ograničila je savete koje je tražila od prijatelja, oslanjajući se umesto toga na uski krug pouzdanih lica koja ne osuđuju.

Traženje podrške

Dženifer, 32-godišnja marketinška stručnjakinja, otkrila je aferu svog partnera Kita i u početku se povukla iz svojih društvenih krugova, preplavljena stidom i zbunjenošću.

Na kraju se poverila svojoj najboljoj prijateljici Lizi, koja je predložila da poseti terapeuta. Terapija je pomogla Dženifer da obradi svoje emocije i povrati samopoštovanje, shvatajući da neverstvo nije njena greška.

Takođe se pridružila grupi podrške za one sa sličnim iskustvima, gde je pronašla lek u deljenju svoje priče i osećala se manje izolovanom.

Vežbanje brige o sebi

Majkl, 40-godišnji učitelj, bio je šokiran ženinom aferom sa kolegom. Osećajući se izgubljeno i boreći se sa svakodnevnim obavezama, Majkl je odlučio da dâ prioritet brizi o sebi.

Redovne vežbe, poput džogiranja, uključio je u svoju rutinu kako bi se oslobodio stresa i poboljšao raspoloženje. Majkl je takođe počeo da vodi dnevnik da bi razmišljao o svojim osećanjima i pratio svoj napredak. Istražujući prakse svesnosti, išao je na časove meditacije koji su mu pomogli da ostane prisutan i smiri svoje misli, postepeno vraćajući mu samopouzdanje i osećaj kontrole.

Ove priče pokazuju važnost postavljanja granica, traženja podrške i praktikovanja brige o sebi nakon prevare partnera.

Iako je bol od izdaje dubok, isceljenje i oporavak su mogući uz prave strategije i sisteme podrške. Kroz profesionalno savetovanje, rutine nege o sebi ili uspostavljanje jasnih granica, pojedinci mogu da prebrode ovo izazovno vreme i neguju svoju dobrobit.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com