Evo koje rase mačaka najduže žive

Studija koja je proučavala životni vek hiljada mačaka u Velikoj Britaniji otkrila je značajne razlike između različitih rasa. Naučnici su odlučili da sprovedu studiju nakon što su zaključili da nema dovoljno sveobuhvatnog istraživanja o dugovečnosti mačaka, primetivši značajan jaz u poređenju sa studijama na psima.

Ukrštene rase

Istražujući podatke o skoro 8.000 mačaka koje su umrle između 2019. i 2021. godine, britanski naučnici su otkrili da je njihov prosečan životni vek bio otprilike 11,7 godina.

Takođe je primećeno da ženske mačke imaju tendenciju da nadžive mužjake, sa očekivanim životnim vekom od 12,5 godina, u poređenju sa 11,2 godine, prenosi „Live Science”.

Zanimljivo je da ukrštene rase mačaka imaju tendenciju da žive duže od većine rasnih mačaka, sa očekivanim životnim vekom od 11,9 godina. Među analiziranim rasama, birmanske i burmanske mačke su imale najduži životni vek od 14,4 godine, dok su bengalske i sfinkse mačke imale najkraći životni vek od 8,5 i 6,7 godina.

Zanimljivo je da za razliku od pasa, varijacije u životnom veku kod mačaka nisu u korelaciji sa karakteristikama kao što je veličina tela, a naučnici su takođe primetili relativne fizičke sličnosti među hiljadama mačaka.

Odgovorne odluke

Nakon analize, stručnjaci su sastavili i tabele života, koje su pomogle da se predvide preostali životni vek različitih rasa mačaka, kako bi vlasnici lakše donosili odgovorne odluke o lečenju.

– Ako vaša mačka ima 11 ili 12 godina i očekuje se da će živeti još samo godinu dana, onda verovatno ne vredi raditi ozbiljnu operaciju, na primer – zaključili su naučnici.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com