Ovo su najpametnije rase pasa: Poslušni, odani i vredni (foto)

Psi se često nazivaju „čovekovim najboljim prijateljem“, a jedan od razloga za to je njihova neverovatna inteligencija. Ali da li ste se ikada zapitali koje su rase pasa među najpametnijim?

Border Collie

Foto: Corrado DearcaCC BY 2.0

Jedna od najpoznatijih i najinteligentnijih rasa pasa je svakako Border Collie. Ovi psi su vredni, poslušni i brzo uče. Oni nisu samo pametni, već su i veoma odani svom vlasniku. Border koli se često koriste u stočarstvu zbog njihove izuzetne sposobnosti da kontrolišu stoku. Osim toga, odlični su u izvođenju trikova i učešću u raznim sportskim aktivnostima.

Pudlica

Foto: Paul JohnsonCC BY 2.0

Pudlice su poznate po svom elegantnom izgledu, ali i po izuzetnoj inteligenciji. Oni brzo uče i spremni su da rade kako bi zadovoljili svog vlasnika. Često su veoma uspešni u takmičenjima u poslušnosti i trikovima.

Nemački ovčar

Foto: Giles WilliamsCC BY 2.0

Nemački ovčar je jedna od najpoznatijih rasa pasa na svetu, a takođe je i jedna od najinteligentnijih. Ovi psi su veoma poslušni i izvanredni u čuvanju, traganju i spašavanju. Njihova sposobnost da brzo obrađuju informacije čini ih odličnim izborom za policijske i vojne službe. Takođe su veoma lojalni i ljubazni prema svojim vlasnicima.

Važno je napomenuti da se inteligencija pasa može razlikovati čak i unutar iste rase. Svaki pas ima svoju jedinstvenu ličnost i sposobnosti. Pametnim psima je potrebna mentalna stimulacija i obuka da bi dostigli svoj potencijal. Bez obzira na rasu, svaki pas zaslužuje pažnju, brigu i ljubav svog vlasnika, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najpametnijipasrase pasa
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Zoran

    Ni jedan nije imao patuljastog snaucera kao ni bostonskog terijera. Kada me nema 5 minuta njihova radost kada se vratim traje efektivnih pola sata.

  • Anonimni

    Po svim svetskim istrazivanjima MALINOA je najpametniji pas na svetu. Svaki pas kome pruziz malo ljubavi vrati visestruko. Ko nema psa ne zna kako ti se stvarno neko obraduje kada te nema. Malinoa je NAJ, NAJ, NAJ…. PAS❤

    • Anonimni

      Malinoa pas koji kada vas pogleda kao da vas gleda covek izuzetan cuvar i lako uci komande.Ali taj pas nije za svakoga.Prevare se ljudi i kupe ga povuceni pregledom youtube zapisa.Zapostave ga a onda nastupa nocna mora za vlasnikovu imovinu.

  • Vladeta

    Niste vi imali čaučaua da vidite sta je pamet ljubav odanost do zadnjeg dans

    • Anonimni

      Psi nisu inteligentne životinje,samim tim što su poslušni znači da su glupi.Dajte bilo kom psu štap od jedno metar dužine da zagrize, zatim stanite iza dva stuba razmaka manje od metar i pozovite psa.Siromah će da udara štapom u te stubove i da cvili,neće mu pasti na pamet da pusti štap ili da obiđe stubove kako bi došao do vas.