Refleksologija – o čemu je reč?

Na pomen stopala većina pomisli samo „služe za hodanje, šta s njima?“. Eventualno se na stopala obrati više pažnje ako se povrede, ili kad se razmišlja o tome kakve „kul“ cipele da se kupe. Na refleksologiju malo ko pomisli.

Šta je uopšte refleksologija? Neki je smatraju naukom, neki umetnošću, dok neki veruju da je i jedno i drugo. Refleksologija se zasniva na ideji da je stopalo neka vrsta mikrokosmosa celog organizma, jer se u njemu nalazi 7.200 (!) nervnih završetaka, i stimulisanjem određenih nervnih završetaka možete uticati na one delove tela koji su s njima povezani.

U ljudskom organizmu, prema medicini drevne Kine, postoji deset energetskih područja koja se nazivaju „či“ (chi). Kada se na nekom delu tela pojavi problem, stimuliše (masira) se tačka na stopalu u kojoj se taj deo tela reflektuje – masiraju se takozvane refleksogene tačke. Danas se uz masažu koristi i lagana muzika, koja treba da vas opusti.

Refleksologija je podjednako korisna za momke i za devojke, za mlađe i za starije. Bojite se da bi vas to samo golicalo? Ne bi, ne ako ste kod nekog ko zna šta radi. Nakon ovakvog tretmana, pored toga što se otklanja ili bar ublažava akutni problem, osećate se i manje nervozno, imate neki osećaj unutrašnjeg mira i sklada. Ovakva masaža stopala donosi vam vedrinu i emocionalnu ravnotežu, plus i podstiče cirkulaciju limfe, detoksikaciju i opuštanje, i obezbeđuje organizmu hamoničnije funkcionisanje. Jedan od sporednih efekata jeste i to da, ako imate višak kilograma (stvarni, a ne zamišljeni nakon previše gledanja izgladnelih manekenki) ili višak otrovnih materija u organizmu, brže ćete se tog viška osloboditi (da ne bude zabune, masaža stopala po principima refleksologije ne može da zameni pravilnu ishranu i vežbanje, koji su neophodni ako želite da smršate, ali može da pomogne).

Ukratko, pored toga što vam ovakva masaža stopala pomogne kod akutnog problema s nekim delom tela, posle tretmana se osećate i smireno, prijatno i baš super, kao da niko i ništa ne može da vas iznervira.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com