Biljka koja vam je uvek potrebna: Leči desetine bolesti i divan je ukras na terasi

Majčina dušica smatra se jednim od najboljih, najjeftinijih i svima dostupnih prirodnih lekova, barem kada je reč o ženskim bolestima. Primena majčine dušice seže još u daleku prošlost.

Stari Grci su uljem majčine dušice masirali telo nakon kupanja. Rimski vojnici su majčinu dušicu koristili kako dodatak vodi za kupanje jer su smatrali kako ih majčina dušica jača. Starim Egipćanima je majčina dušica služila kao dodatak smolama koje su se koristile za balzamovanje.

Ova biljka se koristi još od drevnih vremena zbog svojih kulinarskih, aromatičnih i lekovitih svojstava. Drevni Egipćani su je koristili i kao sredstvo za balsamovanje, kako bi se produžili vek mumijama faraona.

U antičkoj Grčkoj majčina dušica je bila veoma popularna i imala široku primenu zbog svoje arome, pa se koristila umesto tamjana u hramovima. Ovaj začin je bio poznat i kao simbol smelosti i hrabrosti, a to verovanje se zadržalo sve do srednjeg veka. Žene su poklanjale vitezovima šalove u znak njihove smelosti, a na šalovima je bio lik pčele i zakačena majčina dušica.

Zbog svog patuljastog i žbunastog rasta, često se koristi za popunjavanje pukotina u starim kamenim zidovima ili između kamenja koji se koristi za popločavanje dvorišne staze. Najvažnije je obratiti pažnju na dobru drenažu, jer biljke za kamene bašte uspevaju samo na propusnim zemljištima gde nema opasnosti od stagnacije vode.

Majčina dušica ima guste sićušne grozdove cvetova u ružičastim nijansama. Majčina dušica je lekovita biljka koja ne sadrži nikakve štetne sastojke. Latinski naziv ove biljke je Thymus serpillum, a u narodu je poznata kao babina majčina dušica, divlji bosiljak i poljski ili baštenski timijan.

Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u cvetu i listu. Iz tog razloga, uvek pazite kako ga berete, nikada ga ne vucite, već ga isecite nožem ili makazama.

Vreme berbe timijana je od maja do septembra.

Primena: za kamene bašte, balkone i terase, između pukotina u kamenim zidovima i baštenskih staza

Napomena: Pre cvetanja stabljike se beru, vežu u konce i okače na toplo i prozračno mesto. Nakon cvetanja, timijan treba podrezati.

Lekovita svojstva

Lekoviti sastojci se nalaze samo i isključivo u listovima i cvetovima majčine dušice. Majčina dušica je snažan antiseptik za unutrašnje organe, disajne organe i urogenitalne organe.

Biljka daje snagu koja podstiče mentalne i fizičke funkcije, a deluje i kod bolesti kao što su: razne neuroze, depresije, neurastenije, alkoholizam – za njih je majčina dušica pravi lek. U narodnoj medicini preporučuje se u lečenju alkoholizma, jer nakon ispijanja čaja dolazi do povraćanja, a onaj ko ga pije gubi volju da nastavi da pije.

Zatim se koristi kod slabosti i polnih smetnji jer jača i podstiče polne funkcije, kod plućnih oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem, tuberkuloza, uzima se čaj od majčine dušice ili sirup jer ima višenamensko dejstvo: kao ekspektorans (rastvara sluz, katar) koji ublažava iskašljavanje, kao antiseptik koji smiruje jak kašalj, kao antiseptik koji sprečava širenje infekcije, ima antiinflamatorno dejstvo.

Kod ženskih bolesti koristi se kao emenagog (stimuliše i reguliše menstruaciju), antiseptik (kod infekcija materice).

Takođe se koristi za lečenje migrene, bešike, bubrega, želuca (grčevi), anemije, angine, difterije, napadaja, kijanja, nesanice, reumatizma.

Timijan ne bi trebalo da uzimaju osobe koje imaju žučne komplikacije, akutni čir na želucu, slab želudac i komplikacije jetre, piše Stetoskop.info, a prenosi N1 BiH.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkamajčina dušica
Komentari (0)
Dodaj komentar