Bubašvabe su vam okupirale dom? Evo kako ćete ih se rešiti bez muke

Već nekoliko decenija planetom kruži legenda da su bubašvabe među retkim stvorenjima na svetu koja su u stanju da prežive nuklearni rat. Ova teorija se pojavila još 1945. godine, nakon napada atomskom bombom na Hirošimu i Nagasaki. Odmah nakon katastrofe, spasilačke službe pronašle su žive i zdrave bubašvabe u ruševinama spaljenih gradova. Doduše, kasnije niko nije pratio šta se dogodilo sa bubašvabama i koliko su živeli, ali je priča o neuništivosti počela da se prenosi s generacije na generaciju.

Verovatno je pamti većina ljudi koji ove omražene insekte unose u svoje domove. Vole mračna i vlažna mesta, pa će se najčešće sakriti iza kuhinjskih elemenata, šporeta, lavaboa ili u pukotinama u zidovima i podovima.

Bubašvabe u kuće i stanove privlače miris hrane i masnoće, pa je glavni preduslov za izbegavanje njihovih poseta čist dom, u kome na vidljivim površinama nema zaboravljene hrane, a neophodno je i da kante za smeće uvek budu čvrsto zatvorene i redovno se čiste. Ali ako nađu put u vašem stanu ili kući, postoji nekoliko prirodnih načina da ih eliminišete.

Jedna od njih je soda bikarbona, koju treba posuti po sitno iseckanom luku i ostaviti na mestu gde borave bubašvabe. Takav mamac stvara gasove u telu ovih buba koji su smrtonosni za njih. Isto važi i za omekšivač pomešan sa vodom, kao i za deterdžent za sudove – domaćice se kunu da bubašvabe ne mogu da prežive takav tuš.

Nešto manje agresivna metoda uključuje kombinaciju vode i limunovog soka. Dovoljno je poprskati limunadu bez šećera na površine na kojima su prethodno primećene bubašvabe. Pošto ne vole miris i ukus citrusa, najverovatnije će naći srećnije mesto za život. Ne vole ni eterična ulja, posebno ulja citrusa, pa se mnogi na ovaj način bore protiv dosadnih buba.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com