Nikad, ali baš nikad ne stavljajte ovo u mikrotalasnu

Kuvanje više nije bilo isto otkako je ovaj super praktičan aparat stigao na tržište…

Godine 1945. Persi Spenser, briljantni samouki inženjer, patentirao je svoj revolucionarni izum: mikrotalasnu pećnicu. Danas je dostupna gotovo svima i nezamenjiv je pomagač u milionima domova širom sveta. Međutim, uprkos svojoj popularnosti, nemaju svi jasne informacije o tome šta bi trebalo, a šta ne bi trebalo da ide u mikrotalasnu pećnicu. Verovatno ste upoznati sa zabranama, poput metalne viljuške ili zgužvane aluminijumske folije, ali postoje neke druge opasnosti koje bi vas mogle šokirati (bukvalno).

Čak i nakon 80 godina tehnološkog napretka, proizvođači nisu smislili kako da neke bezopasne stvari učine bezbednim u mikrotalasnoj pećnici. Na ovoj listi ćete saznati kojih 10 stvari treba da držite dalje od unutrašnjosti mikrotalasne pećnice. Neki od njih su zastrašujući, drugi su očigledni kada razmislite o tome, ali svi imaju upozorenje za vas, vašu mikrotalasnu pećnicu ili ceo vaš dom. Uverite se da varnice, dim, pa čak i plamen ne uđu u vašu kuhinju, prenosi Jutarnji.hr.

Hrana bez poklopca

Kada je reč o visokim temperaturama, bilo koja vrsta jela s tečnom komponentom – od supe do karija – lako može da proključa. To naročito važi za mikrovalnu pećnicu, koja nudi zatvoreno okruženje koje pojačava toplotu. Ako vam se hrana prelije ili provri, imaćete katastrofu po celoj unutrašnjosti pećnice.

Stavljanje poklopca na posuđe jedan je od načina da osigurate da tečnosti ostanu unutar posude. Drugim rečima, ne stavljajte nepoklopljene posude ili tanjir u mikrotalasnu. Poklopac sprečava da proključala hrana zaprlja unutrašnjost vaše mikrotalasne pećnice, jer može stvoriti jezivi nered ako joj se dopusti da divlja. Poklopac čak može pomoći da se vaša hrana malo brže skuva zadržavanjem toplote.

Međutim, ako koristite plastičnu posudu, ostavite poklopac malo odškrinut kako biste omogućili izlazak pare. Čvrsto zatvorene plastične posude ne nude mesto za izlazak toplog vazduha, što takođe može dovesti do eksplozije.

Bilo koji metalni predmet

Ako ste kao dete smeli da zagrevate hranu u mikrotalasnoj pećnici, verovatno ste dobili strogo upozorenje od odraslih: metalni pribor nije mesto u mikrotalasnoj pećnici. Ali da li ste znali da metal može da se ušunja na manje očigledne načine? Uzmite u obzir tanku žičanu ručku na posudama obloženim čelikom, šoljama ili termosama, pa čak i posudama sa metalik bojom ili ukrasima. Trebalo bi da pregledate svoje posuđe pre nego što ga stavite u aparat ili biste mogli da imate vatromet u kuhinji.

Radioaktivni talasi koji mikrotalasnoj pećnici daju ime zagrevaju vašu hranu dok se ona odbija u unutrašnjosti uređaja. Mikrotalasi imaju elektrone u sebi, koji stupaju u interakciju sa molekulima vode u vašoj hrani. Kada se para oslobodi iz vašeg obroka, ovi elektroni se takođe oslobađaju. Međutim, kada se metal unese u kombinaciju (naročito savijeni ili naborani metal poput limene folije), elektroni mogu poludeti.

Za razliku od vode, koja oslobađa elektrone koji se odbijaju od pare, metal nema ovaj kvalitet. Elektroni počinju da se skupljaju na jednom mestu, a zatim nasilno oslobađaju svoju energiju kroz vatru i male električne oluje. Zaključak: nemojte peći u mikrotalasnoj ništa što može sadržati čak i malo metala.

Posude od stiropora

Poslednja stvar koju želite kada naručite hranu za poneti su takosi ili pomfrit sa hemikalijama od stiropora. Ne morate da brinete o tome ako je vaš obrok isporučen u kutiji od stiropora, ali ako podgrevate hranu u mikrotalasnoj pećnici u toj istoj posudi, neka kontaminacija je neizbežna. To je zato što toplota iz mikrotalasne pećnice topi kutije od stiropora i izvlači hemikaliju (stiren) iz polistirenske pene.

Stiren je jedinjenje koje se povezuje sa bolestima nervnog sistema, pa čak i rakom.

Osim ako vaša posuda od stiropora nema nalepnicu koja označava da je bezbedna za mikrotalasnu pećnicu, najbolje je da uklonite ostatke iz posude u kojoj je stigla. Oznaka mikrotalasne pećnice izgleda kao niz vodenih talasa, sa posudom ili grafikom mikrotalasne pećnice. Ako ne vidite ovaj simbol, ponovo zagrejte ostatke u posudi za mikrotalasnu pećnicu, kao što je staklena posuda sa poklopcem.

Hleb, kiflice i mafini

Svako ko je ikada pokušao da podgreje hleb u mikrotalasnoj zna da je manje mekan i topao, a više kao komad gume ili olovne cigle. Ova transformacija iz hrskavog, ukusnog kriška u hokejaški pak se dešava zato što toplota iz mikrotalasne pećnice menja molekule šećera u hlebu. Kada se molekuli šećera u hlebu zagreju na 100 stepeni C ili više, oni se tope i pretvaraju iz meke i dobro integrisane kristalizovane kaše.

Ovi kristali šećera će se zatim stvrdnuti, čineći vaš hleb skoro gumenim kada izađe iz mikrotalasne, a zatim će se za nekoliko minuta čvrsto ljuljati. Ista stvar se dešava sa mafinima, krofnama i drugim pekarskim proizvodima. Najbolji način da ponovo zagrejete veknu hleba ili drugu pečenu poslasticu je da je stavite u rernu. Umotajte u foliju i zagrejte u rerni ili tiganju. I naravno, toster je najbolji ako želite da udahnete novi život kriškama hleba.

Pirinač

Ljubitelji azijske hrane verovatno uživaju u ostacima kuvanog ili prženog pirinča, ali iz perspektive bezbednosti hrane, mikrotalasna pećnica ovog skrobnog namirnice može biti rizična. Ostaci pirinča ponekad sadrže bakteriju zvanu Bacillus cereus, bubu koja može da izazove probleme sa varenjem. Čak ni ponovno zagrevanje ne ubija ove opasne klice, zbog čega mnogi izvori upozoravaju da ne treba peći stari pirinač u mikrotalasnoj. Imajući to u vidu, postoje neki koraci koje možete preduzeti da biste izbegli ovaj rizik.

Prvo, uvek kuvajte i čuvajte pirinač na dovoljno visokoj ili niskoj temperaturi da sprečite bakterije. Temperature između 4 i 60 stepeni C su „opasna zona“, prema USDA. Ova hrana u velikoj meri podstiče rast bakterija, pa bilo da kuvate pirinač na pari na šporetu ili koristite šporet za pirinač, kuvajte ga na visokoj temperaturi, a zatim ostatke ostavite u frižideru što je pre moguće. Kuvani pirinač treba ostaviti van frižidera samo sat vremena ili manje. Nakon toga postoji mogućnost razvoja bakterija.

Kada je pirinač u frižideru, ne ostavljajte ga više od jednog dana. Ako ne možete da ga pojedete sledećeg dana, bacite ga. Ako ponovo zagrejete pirinač u mikrotalasnoj pećnici, moraćete da ga zagrevate duže nego što mislite – najmanje 3 ili 4 minuta, ili dok se ne zagreje.

Plastika za jednokratnu upotrebu

Neke plastike stalno ispuštaju mikroskopske čestice u materijale sa kojima dolaze u kontakt, a zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici ubrzava ovaj proces oslobađanja.

To ne znači da nikada ne možete koristiti plastiku u mikrotalasnoj pećnici. Plastične posude za jednokratnu upotrebu, kao što su flaše za vodu, posude za merenje ili posude za margarin, spadaju među isparljivije plastike koje imaju tendenciju da ispuštaju mikročestice u vašu hranu. Umesto toga, zagrejte samo plastične posude bezbedne u mikrotalasnoj pećnici.

Bilo bi idealno zagrevati hranu u staklenim posudama. Međutim, nije svako staklo pogodno za mikrotalasnu pećnicu, a neodgovarajuće staklo može se lako razbiti. Da biste to sprečili, potražite oznaku mikrotalasne pećnice na staklenim posudama. Proizvođači obično stavljaju simbol na dno posude ili čaše.

Tvrdo kuvana jaja

Spoljni sloj jajeta deluje kao spoljašnjost ekspres lonca. Kada se sadržaj previše zagreje, ono što je unutra se gura prema gore i mora negde da ode, što dovodi do curenja ili pucanja.

Vlagu unutar tvrdo kuvanog jajeta mikrotalasne pećnice zagrevaju do tačke ključanja, a pošto ljuska nema ventil za pritisak, para unutar jajeta izaziva eksploziju. Možda ste čuli za mnoge korisne trikove sa tvrdo kuvanim jajima, ali njihovo zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici – koliko god brzo i lako izgledalo – nije jedan od njih. Umesto toga, potopite jaja u lonac sa toplom vodom i ostavite ih da odstoje oko 10 minuta. Stavite poklopac na posudu ili tiganj da zadržite toplotu unutra. Vaša jaja će se zagrejati ravnomerno bez eksplozije u kuhinji.

Viršle i šargarepa

Ko bi pomislio da se nekoliko štapića šargarepe može pretvoriti u prskanje u mikrotalasnoj pećnici? Ako pokušate da ponovo zagrejete ovo povrće, možda ćete videti alarmantnu seriju treptaja unutar rerne. To je zato što šargarepa sadrži metalne minerale, kao što su magnezijum, gvožđe, bakar i selen. Kelj, paprika, spanać, pa čak i viršle su među namirnicama koje mogu da osvetle vašu mikrotalasnu pećnicu poput vatrometa. U slučaju viršle, so i aditivi u mesu mogu izazvati varnicu.

Ova pojava se naziva električni luk i ne dešava se uvek. Pomešano povrće možete zagrejati u mikrotalasnoj pećnici tako da ispadne dobro, dok sledeći put može doći do požara ili treperenja struje u vašoj kuhinji. Ali verovatno biste radije izbegavali varnice, požare i nestanke struje. Ako ipak odlučite da rizikujete i zagrejete ovo povrće u mikrotalasnoj pećnici, pazite na varnice i odmah zaustavite rernu ako ih primetite.

Ljute papričice

Paprike su još jedno povrće koje može da eksplodira u mikrotalasnoj, kao i čili papričice, njihove ljute rođake – ali to nije jedini razlog zašto je loša ideja ubaciti nekoliko ljutih papričica u mikrotalasnu. Čili paprike u suštini postaju biber sprej bez konzerve.

Čili paprike su punjene kapsaicinom, toplim uljem koje hrani ne samo da daje ljuti ukus, već je i glavni sastojak biber spreja. Mikrotalasna će se protresti i osloboditi ovo jedinjenje, koje će vas udariti u lice čim otvorite vrata. I da, vaše telo će reagovati na isti način kao da ste poprskani biber sprejom. Goreće vam oči, nos i pluća, a bolan rezultat će trajati najmanje pola sata. Ozbiljnost simptoma može varirati, u zavisnosti od toga koliko ste paprika peći u mikrotalasnoj pećnici i koliko dugo.

U slučaju da se nađete u ovoj veoma nesrećnoj situaciji, prelazak u okruženje sa svežim vazduhom, prskanje lica čistom vodom i skidanje prskane odeće su koraci koje morate odmah preduzeti. Bolji potez, naravno, nikada ne peći ljute papričice u mikrotalasnoj pećnici.

Prazna mikrotalasna pećnica

Da biste sprečili da se mikrotalasna pećnica prerano istroši ili čak zapali, trebalo bi da je uključite samo kada unutra ima hrane ili tečnosti. Ostaci sira ili šoljica blago mlake kafe mogu da apsorbuju veliki broj mikrotalasa koji se odbijaju po unutrašnjosti rerne. Nasuprot tome, kada ove mikrotalasne pećnice nemaju gde da odu, one počinju da kuvaju unutar uređaja.

Ako zagrejete praznu mikrotalasnu pećnicu, vaša jedinica može prestati da radi — ili se može zapaliti. Ako ste slučajno uključili mikrotalasnu pećnicu bez ičega u njoj duže od nekoliko sekundi, trebalo bi da testirate jedinicu da biste bili sigurni da je i dalje bezbedna za upotrebu. Zagrejte nešto jednostavno kao šolju vode u mikrotalasnoj pećnici. Ako pećnica radi dobro, bez varničenja, trebalo bi da je u redu za upotrebu. Ako ne radi ili ne radi kako treba, možda ste ga oštetili.

Uvek držite hranu ili tečnost u mikrotalasnoj pećnici dok radi, bilo da podgrevate čaj ili koristite vodu sa limunom za čišćenje unutrašnjosti.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com