Ovih šest stvari nikada nemojte prati u mašini za veš: Niste niti svesni kakvu štetu pravite

Iako pranje određenih stvari u mašini za pranje veša može zvučati kao praktično rešenje za tvrdokorne mrlje, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da izbegavate da stavljate u bubanj. Nepravilno pranje može uništiti vašu omiljenu odeću, ali i oštetiti samu mašinu.

Kupaći kostimi su dizajnirani da izdrže u vodi, ali nisu pogodni za pranje u mašini za pranje veša. Stavljanje kupaćih kostima u mašinu može ubrzati gubitak elastičnosti materijala, pošto oni obično nisu otporni na toplotu.

Predmeti zamrljani zapaljivim tečnostima, kao što su benzin, motorno ulje ili ulje za kuvanje, takođe ne pripadaju mašini za pranje veša. Ove predmete treba tretirati sredstvom za uklanjanje mrlja na bazi rastvarača i ostaviti da odstoje deset minuta pre ručnog pranja.

Grudnjaci i patike

Predmeti prekriveni dlakom kućnih ljubimaca mogu začepiti odvode vaše mašine za pranje veša. Dlaka pasa ili mačaka se lako skuplja i uzrokuje blokade, sprečavajući vodu da pravilno ode iz bubnja. Preporučuje se da koristite valjak za dlačice pre stavljanja takvih predmeta u mašinu.

Grudnjaci su još jedan odevni predmet koji nije pogodan za veš mašine. Mogu se lako rastegnuti, a nezakopčane kuke mogu se zakačiti za bubanj ili oštetiti drugu odeću. Grudnjake je najbolje prati ručno ili koristiti posebne kese za pranje.

Teške prostirke ili gumene trake takođe nisu pogodne za pranje u mašini za pranje veša, osim ako na etiketi nije drugačije navedeno. Gumena podloga se može odvojiti i zalepiti za unutrašnjost bubnja, što može dovesti do ozbiljnog kvara mašine.

Patike za trčanje nisu tako izdržljive kao obične patike i imaju manje tkanine i više gume. Pranje u mašini za pranje veša može promeniti njihov oblik i smanjiti funkcionalnost. Preporučuje se ručno pranje kako bi se očuvala njihova struktura i trajnost.

Prateći ove savete, možete produžiti vek svoje odeće i sprečiti oštećenje mašine za pranje veša. Uvek proverite etikete na odeći i pratite uputstva za pranje da biste izbegli neželjene probleme.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com