Uređaj koji troši struju nenormalno čak i kada ga ne koristite, a svi ga imaju u kući

Poslušajte savet stručnjaka jer ćete svaki mesec moći da uštedite koji dinar

Kada smo kod plaćanja računa, onaj za struju je uvek najveći i najviše remeti inače nategnuti matematiku preživljavanja od prvog do prvog. Srećom, kod velikih troškova je obično moguće ostvariti i najveće uštede.

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet. Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće znatno više struje.

Stoga bi trebalo obratiti pažnju na energetski učinak rutera pre nego što ga kupite i uverite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi Wi-Fi kada nije u upotrebi.

Ruter za internet ne troši struje više nego frižider ili drugi uređaji, ali opet bi bilo poželjno da ga isključujete kada ga ne koristite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domelektričarkućni uređajračun za strujutrikušteda
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    WiFi bi trebao biti isključen uvijek kad se ne koristi, noću pogotovo. To je najpštetnije zračenje za čovjeka.

  • Kad ruter nema gas za lađenje

    Koja gomila gluposti i nebuloza. Upoređivati ruter i frižider po istoj potrošnji el.eneegije. To može samo Šuster,koji popravlja cipele. Mada i on nije toliko glup. Struka mu ne dozvoljava.

  • Zoran

    Na svakom el. uredjaju pise napon i struja, npr. za asusov obican ruter pise 12V, max 1A, dakle max 12W, dok su stare sijalice od 60W ili ove nove led sijalice od 1W do recimo 12W.. Da bi ustedeli treba da ciljamo velike potrosace. Npr. treba 12min da se skuvaju jaja, voda ne mora da vri sve vreme, voda posle par minuta prokljuca, poklopite lonac i iskljucite ringlu od 1500W. Za recimo tih 6minuta posle iskljucenja ringle od po 1500W ustedeli ste kao da je 12 i po sati radila sijalica ili ruter od 12W. Dakle, bojler, rerna, ringla, grejalica, ves masina( i pranje vesa na visokoj temperaturi) gde su grejaci od 600W pa do 1-2kW tu moze da se ustedi ..

  • Sovica

    E a da se svi isključimo …

  • Anonimni

    E a da se uključimo i mi pa ušteda ekstra

    • Anonimni

      Spasi nas Bože od ovakvih savetnika i stručnjaka…

  • Sova

    Stvarno nenormalna glupost