Zaboravite na izbeljivač: Uz ovaj trik posteljina će uvek biti snežno bela, kao da ste je tek kupili

Trik za uvek besprekornu posteljinu.

Beljenje tkanina poput čaršava i posteljine može biti izazovno zbog nakupljanja znoja tokom vrelih letnjih noći, što može rezultovati žutim mrljama. Umesto tradicionalnog izbeljivača, možete koristiti sredstva za čišćenje iz domaćinstva koje je efikasnije.

Iako mnogi ljudi prvo posežu za izbeljivačem kako bi vratili belinu posteljine, to zapravo može biti štetno za tkaninu, kako objašnjava stručnjak za posteljinu Lauren Fountain iz Sleep Foundation.

„Izbeljivač na bazi hlora može biti previše agresivan i može da degradira vlakna i skrati vek trajanja vaše posteljine. Redovna upotreba izbeljivača može čak izazvati žutilo posteljine reagujući s uljima tela i proteinima prisutnim na tkanini.“

Umesto toga, preporučuje se korišćenje prirodnih proizvoda za čišćenje koji su blaži prema tkanini, ali i dalje veoma efikasni u vraćanju beline.

„Rešenje je jednostavno, jeftino i ekološki prihvatljivo: soda bikarbona, sirće, tečnost za pranje sudova i sok od limuna, sve osnovne stvari koje verovatno već imate kod kuće“, naglašava Fountain.

Sirće je prirodni omekšivač tkanine, dok limunov sok deluje kao prirodno sredstvo za izbeljivanje, a kisela priroda oba proizvoda može pomoći u razbijanju mrlja. Tečnost za pranje sudova efikasnije uklanja mrlje od znoja i može dublje prodirati u tkaninu, dok soda bikarbona poboljšava efikasnost ovih proizvoda.

Za beljenje posteljine, jednostavno stavite posteljinu u veliku lavor ili kadu i prelijte je toplom vodom. Dodajte šolju belog sirćeta, šolju limunovog soka, pola šolje sode bikarbone i dve kašike tečnosti za pranje sudova.

Promešajte smesu drvenom kašikom dok se potpuno ne rastvori, pa ostavite posteljinu da odstoji najmanje pola sata. Zatim operite posteljinu na uobičajen način u hladnoj vodi, i vaši čaršavi bi trebalo da budu ponovo potpuno beli.

(klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čišćenjedomposteljinaprirodnosavettrikveš. belina
Komentari (0)
Dodaj komentar