1 posebnu novčanicu uvek morate da čuvate u novčaniku, ako ovo uradite novčanik će vam uvek biti pun

Naši preci verovali su da novčanik nikada ne sme biti prazan, bez obzira na materijalno stanje našeg bankovnog računa. U novčaniku su uvek imali bar jednu novčanicu, jer su verovali da će tako privući bogatstvo u dom. To je bila ili novčanica koju su sami zaradili ili novčanica koju im je dao neko za koga su mislili da je dobra osoba. Novčanica ili novčić su se tako smatrali svojevrsnim talismanom finansijske stabilnosti. Zato je i dalje ponegde običaj da se nikada ne daje prazan novčanik.

Smatrali su da određeni rituali i verovanja mogu doneti finansijsku stabilnost i blagostanje u dom.

Ovi običaji su se prenosili s kolena na koleno, čuvajući se kao tajne za privlačenje novca.

Talisman finansijske sigurnosti

Jedan od najpoznatijih običaja je držanje prve zarađene novčanice u posebnoj pregradi novčanika. Ta novčanica se smatrala talismanom finansijske sigurnosti, a neki su čak verovali da će bolje upravljati novcem ako u novčaniku čuvaju papirnatu novčanicu najmanjeg apoena.

Praktični saveti za privlačenje novca

Naši stari su verovali u određene datume i rituale koji mogu uticati na finansijski uspeh. Prema njihovim verovanjima, sreda prepodne je bilo najpovoljnije vreme za traženje povišice, dok su transakcije uveče smatrane lošim predznakom.

Takođe, nije bilo preporučljivo pozajmljivati novac utorkom, a ni hleb ni so.

Misterije domaćinstva

U domaćinstvu su postojali brojni običaji povezani sa novcem. Na primer, verovanje da novac zaobilazi dom ako se mrvice s tog stola čiste golim rukama ili ako se zviždi u kući.

Domaćice su pazile da džepovi odeće budu puni sitnog novca, a krpljenje džepova i održavanje odeće bili su deo rituala za zadržavanje novca u kući.

Magična privlačnost novca

Stari su verovali da određene novčanice imaju moć privlačenja novca u dom. Na primer, novčanicu najvećeg apoena su čuvali u kući godinu dana, verujući da će se tako napuniti energijom koja će privući novac u dom.

Osim toga, novac dobijen na kocki ili pronađen na ulici nije se smatrao srećnim, te se brzo trošio ili darovao siromašnijima.

Ovi običaji, iako su deo prošlosti, i dalje bude interesovanje i radoznalost kod savremenih generacija. Možda je u tim starim običajima ipak bilo nečega, jer su naši preci živeli skromno, ali su umeli da cene svaki dinar.

(Espreso / Republika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novacnovcanikstara verovanja
Komentari (0)
Dodaj komentar