Ovo je najpoznatija optička iluzija na svetu: Mogu da je reše samo genijalci (foto)

Ljudi su ostali u čudu pred poznatom optičkom iluzijom na kojoj su prikazane dve žene – iako mnogi tvrde da vide samo jednu.

Na prvi pogled čini se da crtež prikazuje mladu ženu koja nosi šešir i veo, okrenutu od posmatrača. Ona takođe nosi kaput sa perjem i ogrlicu i ima kratku kovrdžavu kosu. Međutim, slika krije i stariju ženu, koju je teže uočiti, piše Miror.

Na Redditu, mozgalice su raspravljale o slici, pokušavajući da otkriju gde se nalazi druga žena. Jedan zbunjeni korisnik je napisao: ‘Navodno postoje starica i mlada dama, ali ja vidim samo mladu ženu’. Drugi su brzo uskočili da pomognu u otkrivanju starije žene. „Brada mlade žene je zapravo nos starice“, objasnio je jedan. Drugi je dodao: „Uvo mlade žene je oko starice“.

Apparently there is an old lady and a young lady. But i can only see the young one
byu/Lone_Saviour-22nd inopticalillusions

„Njena ogrlica su zapravo usta starije žene“, objasnila je treća. „Izgleda kao baba jaga“, našalio se drugi korisnik. Međutim, neki su se suočili sa još jednim problemom: ‘Vidim samo staricu’, napisao je jedan korisnik, dok su drugi ostali zbunjeni i nakon objašnjenja. „Nekako to još uvek ne vidim“, rekao je jedan.

Ovo zadivljujuće umetničko delo pod nazivom „Moja žena i moja svekrva“ nacrtao je karikaturista Vilijam Eli Hil. Prvi put je objavljen u američkom humorističkom časopisu Puck u novembru 1915. godine, sa naslovom: ‘Obe su na ovoj slici – pronađite ih’.

Zagonetka je postala poznata 1930. godine kada je američki psiholog Edvin Boring pisao o ovoj slici u radu pod naslovom „Nova dvosmislena figura“. Od tada je nazvana Dosadna figura i predstavljena je u brojnim eksperimentima i udžbenicima skoro sto godina.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com