Uskoro počinje najstrožiji post: Evo koje 3 stvari nikako ne smete da jedete

Apostolski post ove godine traje od 1. do 11. jula, odnosno do Petrovdana koji svake godine praznujemo 12. jula. Početak posta, a samim tim i trajanje uvek zavisi od datuma Vaskrsa, pa najkraće može trajati jednu sedmicu, a najduže 6 sedmica.

Drugi po redu višednevni post posvećen Sv. Apostolima Petru i Pavlu, odnosno, svim Apostolima. U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi; utorak i četvrtak na ulju; a subota i nedelja na ribi.

Za vreme trajanja posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja. Riba, vino i ulje se jedu svaki dan osim, naravno, srede i petka koji se poste „na vodi“. Dan uoči Petrovdana se takođe strogo posti, osim ako padne u subotu ili nedelju, kada je dozvoljena upotreba ulja. Na dan Rođenja Svetog Jovana Krstitelja jedemo ribu, iako padne u sredu ili petak. Ukoliko Petrovdan padne u sredu ili petak, toga dana ne mrsimo već jedemo ribu, vino i ulje.

Svrha posta, kako kažu pravila vere, ne može se postići samo uzdržavanjem od mrsne hrane, već i uzdržavanjem od loših misli, reči i dela.
Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla.

Početak Petrovskog posta je pokretan, jer zavisi od Vaskrsa, a završetak je nepokretan. Zbog zavisnosti početka ovog posta o Vaskrsu, Apostolski post najkraće može da traje jednu nedelju i jedan dan, a najduže šest nedelja.
U toku ovog posta ponedeljak, sreda i petak se poste na vodi. Utorak i četvrtak se poste na ulju, dok su subota i nedelja na ribi.

Ovaj post sličan je Božićnom, mada nešto blaži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apostol pavlestrogi postza vreme posta
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Patriot

    Svi ti dugi, strogi, blagi ili kakvi god drugi postovi su ljudske (popovske) izmišljotine koje ne potiču od Boga i ako se ne ispoštuju ne predstavljaju nikakav pravi nego samo umišljeni greh. To Bog nigde nije naredio. Bog je odredio potpuni post u trajanju od 24 sata tj. od zalaska do zalaska sunca i to na dobrovoljnoj osnovi, tj. kada neko oseća potrebu za pojačano druženje sa Bogom a ne po nečijem naređenju. Bog ne poznaje prisilu, Naravvno da postoji kolektivni post, ali i on je po dogovoru i po potrebi (primeri u Svetom pismu: jedan dan na dan pomirenja npr. ili tri dana npr. Jestira…) Ali uglavnom nevezano za datume nego za akutne potrebe. Bog očekuje poštovanje, poslušnost i poniznost na dobrovoljnoj osnovi. U vreme kratkog posta se uzdržavamo od hrane i vode (pića), duži postovi koji su takođe po potrebi i dobrovoljni se sastoje od nekih ograničenja, npr. prorok Danilo piše da se uzdražavao od omiljene hrane 3 sedmice, i molio se Bogu, dakle postio je delimičan post. Isus nije ništa jeo 40 dana, zato su neki uveli i takav post ali u izmenjenom obliku, kao delimičan. Mi nismo kao Isus i zato je on postio da ne bismo mi morali toliko dugo da se mučimo. Ovi popovski postovi za potčinjavanje i maltretiranje naroda obično ograničavaju upotrebu onih namirnica koje je Bog inače zabranio da se uopšte koriste u ljudskoj ishrani. To nije nikakav post. Kako je Bog odredio post po Svetom pismu, sam već napisao, ali svakome mora biti jasno da da su ovakvi popovski postovi njudski običaji kojima se zamenjuju Božji propisi, i ko ih poštuje stavlja popove ispred Boga i oni mu postaju idoli, jer sve ono što poštujemo više ili umesto Boga postaje nam idol: Popovi su svojevremno bili glavni inicijatori Hristovog raspeća da bi očuvali svoje privilegije i narod uz sebe umesto uz Boga. Tako da narod drži njihove umesto Božjih propisa. I ovi današnji popovi koji nisu postavljeni od Boga nego od ljudi i zato nemaju Božje ovlašćenje za posao koji rade Vezuju narod za sebe i za crkvu kao izvor spasenja umesto za Isusa Spasitrelja. Nisu oni otišli na krst umesto nas, nego Isus. Kamo sreće d aje to jednina stvar koju su izvrnuli, izvrnuli su oni mnogo toga sebi u korist a narodu na štetu i Bogu na sramotu. A apostoli su rekli kada su im srarešine pretile da ne propovedaju Hrista: „Pretežnije je pokoravati se Bogu, negoli ljudima.“ Da je Isus kojim slučajem sada došao prvi put umesto onda, verujem da bi mnogo gore prošao od popova, jer su ovi dansšnji i ne samo današnji u mnogim crkvama otišli daleko od Boga, jednostavno ih ne zanima šta je Bog rekao, oni sebe stavljaju narodu umesto Boga, ili jednostavno puste narod da radi šta hoće samo neka ide u crkvu i plaća. Koga uče popovi Božjoj reči? Skoro nikoga, pa ni sebe, uče i sebe i druge zapovestima ljudskim odbacujući reč Božju, zato će loše proći na Božjem sudu, gore od naroda koji zavode, jer su navukli velika prokletstva na sebe i na narod svojom neposlušnošću i zavodeći narod od Boga…