„Darovi prošlosti“ za početak manifestacije „Muzeji za 10“

JAGODINA – Manifestacija Srbije „Muzeji za 10“, koja ima za cilj da promoviše muzejsku delatnost i da je približi širokim slojevima stanovništva, u Zavičajnom muzeju u Jagodini, trajaće od 13. do 19. maja, a počeće sutra izložbom „Darovi prošlosti“.

Reč je o akviziciji muzeja 2013.- 2019, čiji je koordinator istoričar umetnosti, viši kustos Jasmina Trajkov, rečeno je danas Tanjugu u ovoj ustanovi.

Dan kasnije biće upriličena Radionica – arheološka slagalica čiji je realizator arheolog, muzejski savetnik Smiljana Dodić.

U sredu, 15. maja o „Muzejskim predmetima“:starine, retkosti, eksponati, kulturna dobra, imaće predavanje istoričar umetnosti, muzejski savetnik dr Branislav Cvetković, a 16. maja biće održana likovna radionica „Život kao kolaž“, koju će voditi istoričar umetnosti, kustos etnolog Lepa Milošević.

Arheolog, viši kustos Sanja Parić sa paleontologom Nevenom Cvetković imaće arheološku radionicu, 17. maja, na temu „Moravski obluci“, a 18. maja je rezervisan za razgledanje stalne postavke muzeja do jedan sat iza ponoći.

U Zavičajnom muzeju ističu da će od 13. do 17. maja, u vreme trajanja manifestacije, muzej biti otvoren od osam do 20 sati a 18. maja od 10 sati do jedan sat iza ponoći 19.maja. Poseta muzeju, tokom manifestacije je besplatna „osim najavljenih grupnih poseta“.

U jagodinskom muzeju ističu da je prošlih godina, a ovo je peta godina kako muzej učestvuje u ovoj manifestaciji, „publika iskazala veliko intersovanje za program“ i to očcekuju i ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com