Glas sefardskih Jevrejki u Institutu Servantes

BEOGRAD – U susret Međunarodnom danu žena Institut Servantes organizovaće u četvrtak, 7. marta u 19 časova, okrugli sto pod nazivom „Sefardski Beograd: One govore“, posvećen zajednici sefardskih Jevrejki u srpskoj prestonici, najavili su danas iz Servantesa.

Kakav je bio položaj sefardskih Jevrejki sa dolaskom na Balkan još u XVI veku, a kakav je danas.

Na koji način su one menjale beogradsku zajednicu i kako je ona uticala na njih? I kako su osnovale Jevrejsko žensko društvo još krajem XIX veka, koje je ne samo prvo žensko udruženje osnovano među Sefardima u ovim krajevima, već i prvo žensko udruženje koje je osnovano u Srbiji.

Reč je o dobrotvornom društvu osnovanom 1874. godine, koje se brinulo o siromašnima, bolesnima i nezbrinutoj deci, a posebno se bavilo problemima vezanim za položaj žena.

Zanimljiv je podatak da je u početku cela administracija društva bila vođena na jevrejsko-španskom jeziku, da bi od 1905. godine zapisnici počeli da se vode na srpsko-hrvatskom jeziku, kada ovo društvo postaje deo Srpskog narodnog ženskog saveza.

O svemu ovome govoriće Sofija Francuski Levi iz Jevrejskog ženskog društva, kao i Jelena Filipović i Ivana Vučina Simović, profesorke sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Posetiocima će biti približena aktuelna zajednica Jevrejki u Beogradu, njihov položaj u društvu i aktivnosti koje sprovode.

Govoriće se i o rezultatima istraživanja o ulozi žena u sefardskom društvu u vreme Otomanskog carstva, kao i o aktivnostima i dostignućima Jevrejskog ženskog društva u Beogradu.

Predavanje će biti na srpskom jeziku, a ulaz je slobodan.

„Sefardski Beograd: One govore“ deo je monografskog programa posvećenog sefardskoj baštini Beograda.

Kroz slična predavanja, izložbe, okrugle stolove i koncerte, Institut Servantes u Beogradu od kraja prošle godine bavi se kulturom sefardskih Jevreja, njihovim položajem kroz istoriju, kao i najrazličitijim načinima na koje su iz veka u vek menjali beogradsku svakodnevicu.

Tako je u decembru u galeriji Instituta otvorena izložba „Otkrijte Sefarad“, organizovana u saradnji sa Mrežom jevrejskog nasleđa Španije – Putevi Sefarda. Krajem januara usledilo je predavanje „Sefardski Beograd: Prošlost i sadašnjost sefardske kulture“, na kojem je posebna pažnja bila posvećena uticaju sefardskih Jevreja na kulturu Balkana, biće održano 31. januara u Svečanoj sali Instituta Servantes.

April će biti rezervisan za srpsku i jevrejsku muziku, uz nastup Srpsko-jevrejskog pevačkog društva, dok će u maju biti predstavljena prva „Servantesova ruta: Sefardski Beograd“, projekat inspirisan sefardskim nasleđem u srpskoj prestonici, koji spaja kulturu, istoriju i turizam.

Višemesečno istraživanje sefardske kulture biće zaključeno izložbom „Agua sagrada“, koja će u galeriji Instituta Servantes biti otvorena u junu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com