Kiš:U MSU vraćamo sve u prvobitno stanje

BEOGRAD – V. d. direktora Muzeja savremene umetnosti (MSU) u Beogradu Viktor Kiš saopštio je danas, povodom rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda da se radovi u MSU izvode bez utvrđenih uslova, da će staklena pregrada biti vraćena u prvobitno stanje.

U saopštenju za javnost, Kiš kaže da je MSU za odluku Zavoda prvo danas saznao iz saopštenja za javnost Ministarstva kulture i informisanja, a tek potom je dobili i napismeno iz Zavoda.

On navodi da je rukovodstvo MSU još tokom prošle nedelje prvo obavilo usmenu konsultaciju sa Zavodom i da mu je rečeno da je za prirodu ovakve promene enterijera, mišljenje Zavoda – nepotrebno.
„Uprkos usmenoj konsultaciji u kojoj nam je objašnjeno da takva vrsta promene enterijera – premeštanje staklene pregrade – ne zahteva dozvolu Zavoda jer nisu u pitanju građevinski radovi, poslali smo i pismeni zahtev za izdavanje mišljenja u vezi premeštanja stakla s jedne na drugu poziciju. Zvaničan odgovor nadležne institucije dobili smo tek nakon što smo o istom obavešteni iz Saopštenja za medije Ministarstva kulture i informisanja, koje je apelovalo na Zavod za zaštitu spomenika kulture da utvrdi tačno stanje na terenu“, kaže Kiš.
Ranije je iz MSU saopšteno da je želja rukovodstva muzeja bila samo da posetiocima omogući ugodniji boravak u muzeju, da obezbedi mesto za odmor i automat za kafu i vodu koji će od izložbenog prostora biti odvojen pomenutom staklenom pregradom.

„Ukoliko je poštovanje naše publike koja odvoji dragoceno vreme da dođe u Muzej na Ušću, nepotrebno, a po reakcijama stručne javnosti bih rekao da jeste, onda unapred savetujem posetioce da prilikom sledeće posete muzeju ponesu svoju flašicu vode. Da ne bi morali da utole žeđ u toaletu muzeja. Nudimo i dve klupe da sednu, a kataloge za izložbu Refleksije našeg vremena, koja je formalno završena, još uvek nemamo. Kustosi ih još uvek nisu završili…“, poručuje Kiš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com