Novi Sad: Kineska četvrt – nova kulturna stanica

NOVI SAD – Takozvana Kineska četvrt u Novom Sadu, namenjena za potrebe kulturnih i kreativnih industrija, postaće jedinstveno mesto u Srbiji i jedno od malobrojnih u regionu.

Posle usvojenog plana detaljne regulacije, čime je sačuvano arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg industrijskog kompleksa „Petar Drapšin“, došlo je do opsežnih istraživanja i anketa i niza otvorenih javnih rasprava stručne, ali i najšire javnosti na osnovu kojih je doneseno pet tačaka razvoja budućeg „Youthcreative polisa“.

Radna grupa za kapitalne i infrastrukturne projekte Novog Sada kao evropske prestonice kulture 2021. godine, koordinisala je sastanke nadležnih preduzeća i gradskih uprava čime su usklađene potrebe i utvrđeni tehnički uslovi za efikasno izvođenje radova na sistemima komunalne infrastrukture.

Za dosadašnje zakupce u tzv. Kineskoj četvrti napravljen je presedan. Iako je ugovorom o zakupu definisano da je boravak moguć „do promene namene“, na inicijativu Fondacije „Novi Sad 2021“, uz saglasnost i želje zakupaca, a uz pomoć i mogućnosti Uprave za imovinu i imovinsko pravne poslove, obezbeđene su privremene ili trajne lokacije za njihov dalji nesmetani rad.

Malobrojnim umetnicima iz tzv. „Kineske“ posvećena je posebna pažnja, pa se njima maksimalno izašlo u susret.

Izgradnja komunalne infrastrukture i uređenje svih saobraćajnih površina na Bulevaru Despota Stefana, u severnoj zoni i na saobraćajnici između tzv. Kineske četvrti i studentskih domova počinje polovinom oktobra.

Tako devastirani prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa ulazi u novu fazu obnove i razvoja.

Na delu stovarišta „Mostogradnje“ naći će se mesto i za novu zelenu površinu sa parkingom za posetioce budućeg Kreativnog polisa. Pored komunalne infrastrukture, Grad Novi Sad je pri kraju priprema za obnovu i nadogradnju objekta namenjenog za Kulturnu stanicu „Opens“, čija realizacija treba da započne do kraja ove godine.

Biće takođe, izgrađeni trotoari, biciklističke staze i parking mesta.

Pored saobraćajne, biće obnovljeni električni vodovi i izgrađene nove trafostanice, uveden vrelovod i omogućeno grejanje i izvedeni optički kablovi. Cela lokacija dobiće i javnu rasvetu, biće ozelenjena i popločana. Svim radovima prethodiće izgradnja nove vodovodne i kanalizacione mreže.

Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ će od 23. do 25. oktobra, okupiti eminentne regionalne, evropske i svetske stručnjake koji se bave revitalizacijom i upravljanjem sličnih kreativnih distrikta.

Na konferenciji „Upravljanje kreativnim distriktima: Kineska – kreativni polis“ će se pored predavača sa Jejla, Kolumbija i Njujork univerziteta, Nine Rapaport Hall i Srđana Jovanovića Weiš-a, između ostalih obratiti i predstavnik neprofitne organizacije „CreativeIndustryKošice“ MićalHladky iz Slovačke, kao kreativna direktorka Maja Lalić iz MixerHouse-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com