Priča o tri sestre

Priča o borbi žena za opstanak u savremenom svetu može da zvuči kao kliše, ali to ne znači da se taj kliše ne može dobro obraditi. Jedna takva dobra obrada jeste i "Ljubav, znatiželja, prozak i sumnje" španske spisateljice Lusije Ečevarije.
"Ljubav, znatiželja, prozak i sumnje" zapravo je priča o tri sestre koje žive u Madridu. Najstarija, Ana, dobra je ženica, supruga i domaćica, majka jednog dečaka. Sledeća je Rosa, žena od karijere, koja ima visok položaj u prestižnoj firmi i podjednako visoku platu. Najmlađa, Kristina, je student filologije i, na užas svojih uzornih sestara, radi kao kelnerica i veoma je promiskuitetna. Za svaku se čini da vodi baš onakav život kakav želi da vodi, dopadalo se to ostalima ili ne.
Svaka od njih je nesrećna. Svima im zapravo nedostaje ljubav, toliko su otuđene jedna od druge da ne umeju međusobno da razgovaraju, svaka ima toliko problema da samo što se ne ubije. Nijedna ne zna šta da radi.
Njihova priča je ispripovedana kroz niz epizoda, delom iz sadašnjeg vremena, delom su to sećanja na prošlost, svaki put se otkriju novi detalji koji vam pomažu da ih bolje razumete i da vidite kako su postale ličnosti koje su postale. Sve te epizode su veoma životne i veoma uverljive, ponešto bi vam moglo ličiti na neku situaciju kakvu ste i sami doživeli.
Ova tri lika, premda prema opisu deluju kao klišei, data su veoma uverljivo, ispoljavaće povremeno ponašanje koje iskače iz klišea, baš kao i svako pravo živo biće; recimo, uvek cakum-pakum Rosa, veoma stroga, mrtva ‘ladna će pitati mušteriju svoje sestre-kelnerice: "Da li bi ti smetalo da prestaneš tako bezobrazno da gledaš dupe moje devojke?" i na taj način dovoljno ga zbuniti da bi zaštitila mlađu sestru od njegovog daljeg nepristojnog ponašanja. Uprkos međusobnim neslaganjima i svim razlikama i otežanoj komunikaciji koje postoje među njima, sestre se vole, u kritičnim situacijama će pomagati jedna drugoj, i ta ljubav se oseća.
Svako ko je pročitao više od nekoliko knjiga zna da, kada postoje tri sestre u romanu, one su obično tri moguće verzije jedne žene, slično kao i kada bi bile prikazane baka, majka i ćerka, i zato i neće doći kao iznenađenje kada Ana, Rosa i Kristina otkriju da su mnogo sličnije nego što su mislile, da se zapravo mnogo bolje razumeju nego što su verovale da je moguće i da u suštini imaju veoma slične probleme i na sličan način se bore s njima, ma koliko, površno posmatrano, izgledalo kao da se radi o različitim situacijama. Ono što takođe ne dolazi kao iznenađenje je to što sve tri otkriju da imaju unutrašnju snagu, uprkos tome što su verovale da su se zakopale u bezizlaznu situaciju i da će moći da se izbore sa svim problemima koji su ih snašli. U suštini, priča ovog romana nije ništa novo, već je jedna od onih lepih priča koje volite i koje možete stalno iznova da slušate u različitim verzijama, sa željom da vidite kako će ovog puta biti ispričana.
"Ljubav, znatiželja, prozak i sumnje" je lepa knjiga koja vam može pružiti prijatne časove dok je čitate, kao i, uprkos svim problemima, pa i traumama kroz koje junakinje prolaze, optimizam, tj. saznanje da je ipak moguće izboriti se za život kakav želite. Uživajte u čitanju!

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com