Zlatno runo najbolja edicija na Sajmu knjiga u Herceg Novo

HERCEG NOVI – „Zlatno runo“, najpoznatija edicija Arhipelaga, proglašena je za najbolju ediciju na 16. Međunrodnom sajmu knjiga Trg od knjige u Herceg Novom, saopštio je stručni žiri koji je radio u sastavu: profesor dr Ratko Božović, mr Đorđe Malavrazić i Voislav Bulatović, prenosi sajt Arhipelaga.

„Zlatno runo“ je najprepoznatljivija edicija Izdavačke kuće Arhipelag, pokrenuta pre jedanaest godina.

Do sada je u njoj predstavljeno više od 200 knjiga savremene proze, pre svega, romana i pripovetke.

To je strog i reprezentativan izbor vrhunskih dela savremene srpske i svetske književnosti, koji čitaoci doživljavaju kao pouzdanu preporuku.

Koncept edicije Zlatno runo sastoji se, s jedne strane, u pažljivim odabiru knjiga najboljih savremenih pisaca, dok je, s druge strane, reč o istraživačkom profilu, budući da je edicija otvorena, ako se govori o stranim ostvarenima, ne samo za najveće setske jezike već i za nova dela nastala na takozvanim „malim jezicima“ i u kulturama iz kojih se ređe prevodi.

Između dva Međunarodna sajma knjiga Trg od knjige u Herceg Novom u ediciji „Zlatno runo“ objavljeni su novi romani Ljudmile Ulicke, Davida Grosmana, Havijera Serkasa, Klaudija Magrisa, Nine Jargekov, Barbi Marković, Jelene Lengold, Srđana Tešina i Vide Ognjenović.

Za knjige objavljene u ediciji „Zlatno runo“, za koncept edicije i za ediciju kao celinu Arhipelag je dobio više domaćih i regionalnih nagrada u književnost, izdavaštvo i dizajn u proteklih devet godina.

Nagrade su dobitnicima uručene na svečanom zatvaranju Sajma knjiga u Herceg Novom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com