Žuti balon Bongo naučiće vas čemu služi srce

BEOGRAD – Kreativni centar, koji ove godine slavi 30 godina postojanja upravo je objavio knjigu „Bongo ili družina retkih kućnih ljubimaca“ Vesne Ćorović Butrić sa ilustracijama Manje Ćirić.
Knjiga je izašla u ediciji „Od čitanja se raste“ i namenjena je čitaocima početnicima, a samim tim je i prilagođena potrebama ove ciljne grupe.

Bio jednom jedan žuti balon. Imao je nacrtane oči tako da može da vidi svet oko sebe i usta da može da se osmehuje, a dobio je i nacrtano srce da bi mogao nekoga da voli. Taj balon se zvao Bongo i najviše na svetu je želeo da bude nečiji kućni ljubimac…knjiga govori o jednom neobičnom junaku i njegovoj potrazi za prijateljima i mestu kojem će pripadati.

Iako je svaki kraj samo novi početak tako i prava avantura ovog žutog balona započinje jednim krajem. Kada napusti svoj dom i krene na put oko solitera u kojem živi, Bongo će upoznati mnoge obične i neobične kućne ljubimce. Uz njihovu pomoć naučiće mnogo o tome čemu služe oči i usta i uši, a ponajviše o tome čemu služi srce. Ono će mu i pokazati put i sigurno ga voditi do mesta kojem će pripadati zauvek.

Prema rečima Milivoja Mlađenovića sa Pedagoškog fakulteta u Somboru, poznavaoci prethodnih knjiga ove autorke prepoznaće u njenom novom romanu neke osobine njenog pripovedačkog postupka: atmosferu, jezik, sentiment, ali će i uvideti da je sve ostalo sasvim novo. Ukratko: Bongo, veoma radoznali žuti balon koji je glavni junak ove proze poleteo je u potragu za svojim identitetom, jer ga je Kišobran, njegov antipod, antagonist, ali ipak „rođak“ iz porodice letećih objekata „naterao da se zamisli nad životom, da se zapita, i ovoga puta, ko je i šta je“, u čemu mu pomaže mudra Sova…
„Dobra knjiga za decu je pametna knjiga: zna kako da se ponaša u rukama deteta“, konstatovao je Mlađenović i dodao da je knjiga za decu često i duhovita, te da je lepo nasmejati se, pogotovo ako umeš da se nasmeješ samome sebi.

„Iskrena je, kaže ti važne istine, ali nađe načine koji će ti biti najjasniji. Kaže ti i ono što je veselo, vrcavo, smešno, ali ti kaže i ono što je tužno, surovo, neminovno“, primećuje profesor Mlađenović.
Vesna Ćorović Butrić je autorka više knjiga i kratkih priča i dobitnica je značajnih nagrada za dečju književnost. Dečja redakcija Radio Beograda, na čelu sa urednikom Draganom Lukićem, bila je mesto na kojem su počele da se nižu priče, pa potom i knjige za decu. Prva je bila „Džepno pile“, pojavila se 1989. godine, obogaćena ilustracijama Mome Kapora. Usledila su brojna izdanja među kojima su „Ulica na ljuljaški“, 1999. godine (Nagrada „Neven“), „Biću snovoslagač“,sa Slobodanom Beštićem (Nagrada Sigridrug za monodramu za decu), „Ostaviti kod Ruže“, (Nagrada Rade Obrenović), „Izmislica“, 2017. godine (Nagrada „Gordana Brajović“) i mnoge druge.

Od 1993. godine je radila na Televiziji Beograd, u Obrazovnom programu, a 2003. godine se vratila na Radio Beograd, na mesto odgovornog urednika Programa za decu, mlade i porodicu, gde radi i danas
Ilustratorka Manja Ćirić završila je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i master studije na „Haute École d’art et de design“ u Ženevi. Danju radi kao 2D umetnik u studiju za video igre „Two Desperados“, a noću kao freelancer – ilustrator za dečje knjige.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com