U trendu

Austrija kao prvoplasirana u grupi ide u osminu finala EP, Francuska druga

Fudbalska reprezentacija Austrije plasirala se danas kao prvoplasirana u osminu finala Evropskog prvenstva, pošto je danas u Berlinu pobedila Holandiju 3:2, u utakmici poslednjeg trećeg kola Grupe D.

U drugoj utakmici u toj grupi, Francuska i Poljska odigrale su u Dortmundu nerešeno 1:1.

Austrija sa šest bodova kao prva u grupi ide u osminu finala, Francuska kao drugoplasirana sa pet bodova, a Holandija će kao jedna od najboljih trećeplasiranih sa četiri boda u nokaut fazu. Poljska je završila takmičenje na turniru u Nemačkoj sa jednim bodom.

Austrija je povela autogolom Donjela Malena u šestom minutu, a izjednačio je Kodi Gakpo u 47. Novu prednost Austriji doneo je Romano Šmid u 59. minutu, a izjednačio je Memfis Depaj u 75. minutu. Austrija je pobedila golom Marsela Zabicera u 80. minutu.

Austrija je povela u šestom minutu autogolom Malena, koji je skrenuo loptu u mrežu posle centaršuta sa leve strane Aleksandra Prasa.

Holandija je mogla da izjednači u 14. minutu, ali je Tidžani Rejnders loše šutirao posle akcije u kojoj su učestvovali Depaj i Gakpo.

U 23. minutu holandski tim imao je novu šansu kada je posle dodavanja Džoija Vermana, Malen šutirao pored stative.

Austrija je zapretila u 30. minutu kada je sa ivice šesnaesterca šutirao Florijan Grilič, ali pravo u golmana Barta Verbugena.

Austrijski tim je propustio priliku da udvostruči prednost u 38. minutu, kada je u dva navrata dobro odbranio holandski golman, prvo šut Zabicera, a zatim i Marka Arnautovića.

Holandija je izvela dobar napad u 41. minutu, kada je Depaj pogodio stativu, ali bi gol bio poništen jer je napadač bio u ofsajdu.

Holandija je izjednačila posle prve šanse u drugom poluvremenu, posle dobrog centaršuta Ćavija Simonsa, Gakpo je pogodio mrežu.

Ekipa Holandije je imala inicijativu, ali je Austrija postigla gol u 59. minutu kada je posle centaršuta Griliča, Šmid glavom poslao loptu u mrežu, a lopta je zakačila De Fraja.

Holandski fudbaler Depaj postigao je pogodak u 76. minutu, situacija je proveravana VAR tehnologijom, kada je procenjeno da napadač nije igrao rukom i gol je priznat za izjednačenje 2:2.

Austrija je povela u 80. minutu lepim golom Zabicera sa peterca, iskosa sa leve strane. Tri minuta kasnije Kristof Baumgartner je zatresao mrežu, ali je VAR poništio gol zbog ofsajda. 

Do kraja nije bilo promena, pa je Austrija prvi put u svojoj istoriji grupu na evropskim prvenstvima završila kao prvoplasirana.

U drugoj utakmici u toj grupi, Francuska i Poljska odigrale su u Dortmundu nerešeno 1:1.

Francuska je povela u 56. minutu golom Kilijana Mbapea iz jedanaesterca, a izjednačio je Robert Levandovski takođe iz jedanaesterca u 79. minutu.

Francuska je prva imala dobru šansu u 11. minutu, posle centaršuta Usmana Dembelea po desnoj strani šutirao je Teo Ernandes, a golman Lukaš Skorupski izbacio loptu u korner.

Poljak Sebastijan Šimanjski je šutirao u 14. minutu, a loptu je blokirao Ernandes. Posle kornera pokušao je Kasper Urbanski, a francuski golman Majk Manjan lako uhvatio.

U 19. minutu Francuska je izvela dobar kontranapad koji je povukao Ngolo Kante i dodao do Dembela, ali je on šutirao pravo u golmana.

Pjotr Zjelinski je u 34. minutu centrirao sa leve strane, loptu je glavom zahvatio Levandovski, ali je lopta otišla pored gola.

Kapiten Francuske Mbape, koji je igrao noseći masku na licu zbog povrede nosa, imao je šansu u 42. minutu, ali je od njega bio uspešniji golman Skorupski. I tri minuta kasnije Skorupski je izbacio loptu u korner posle novog šuta Mbapea.

Poljski golman je intervenisao i u 48. minutu ponovo kod šuta Mbapea sa ivice šesnaesterca, a francuski kapiten je i nekoliko trenutaka kasnije dobro šutirao u dalji ugao, ali za malo pored gola.

Poljski fudbaler Jakub Kivijor srušio je Dembela u kaznenom prostoru i dosuđen je jedanaesterac, koji je Mbape iskoristio u 56. minutu za vođstvo Francuske. To je bio njegov prvi gol na evropskim prvenstvima.

Posle toga nije bilo prilika sve do 72. minuta kada je Levandovski šutirao pored gola.

U 76. minutu dosuđen je jedanaesterac za Poljsku pošto je Dajo Upamekano nagazio Karolja Sviderskog. Penal je izveo Levandovski, golman Manjan je odbranio, ali je pre vremena napustio gol liniju. Levandovski je ponovio penal i poslao loptu uz stativu u mrežu.

Francuska je do kraja pokušavala da postigne pogodak koji bi joj doneo prvo mesto u grupi, ali nije uspela pa će kao drugoplasirana u nokaut fazu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.