Četiri osobe privedene zbog kampanje mržnje protiv Vinisijusa žuniora

Četiri osobe su privedene zbog učešća u kampanji mržnje protiv napadača Real Madrida, Brazilca Vinisijusa Žuniora pre utakmice Real Madrid-Atletiko 29. septembra, saopštila je danas španska policija.

Mediji su preneli da su privedene osobe navijači Atletika i da se smatraju incijatorima kampanje mržnje na društvenim mrežama. Oni su ljude pozivali da dođu na meč sa hirurškim maskama preko usta kako bi slobodno mogli da vređaju protivničke igrače, posebno Vinisijusa Žuniora.

Španska fudbalska liga je tada podnela prijavu za izazivanje mržnje što je razlog policijske intervencije, a privođenje je bilo 14. i 15. oktobra.

Privedeni su optuženi da su podsticali navijače da izađu na stadion „da izgovaraju ponižavajuće i diskriminatorske uvrede sa rasističkim konotacijama“, navodi se u saopštenju policije u kojem se ne precizira direktno brazilski fudbaler.

Vinisijus Žunior je ranio bio na meti rasističkih ispada.

Španske vlasti su u junu 2023. četvorici navijača Atletika, optuženim da su okačili lutku nalik Vinisijusu na most u Madridu, zabranile pristup stadionima na dve godine. Krivični postupak protiv njih je još u toku.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com