U trendu

Fudbaleri Turske pobedili Gruziju na Evropskom prvenstvu

Fudbalska reprezentacija Turske pobedila je večeras u Dortmundu Gruziju 3:1, u utakmici prvog kola Grupe F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Turska je povela u 25. minutu golom koji je postigao Mert Muldur, a debitant na evropskim prvenstvima Gruzija izjednačila je u 32. minutu pogotkom Žorža Mikautadzea. Turska je povela golom Arde Gulera u 65. minutu, a konačan rezultat postavio je Kerem Akturkoglu u sedmom minutu nadoknade vremena.

Pre početka utakmice na stadionu Borusije iz Dortmunda došlo je do tuče navijača, a policija je posle nekoliko minuta uspela da ih razdvoji.

Turska je na početku imala inicijativu i nekoliko prilika, u šestom minutu Kan Ajhan je iz peterca poslao loptu preko gola.

Posle kornera pokušao je i Abdulkerim Bardakči, ali je bio neprecizan, a Ajhan je u 10. minutu pogodio stativu, posle čega je lopta išla po gol liniji i izašla u aut.

Dva minuta kanije sa više od 20 metara pokušao je Anzor Mekvabišvili, a sa druge strane u 14. minutu Kenan Jildiz je šutirao sa distance, a golman Giorgi Mamardašvili odbranio.

Turska je povela u 26. minutu efektnim golom Muldura, koji je posle odbijene lopte snažnim udarcem iz voleja poslao loptu u mrežu sa ivice šesnaesterca.

Dva minuta kasnije Turska je postigla drugi pogodak, ali je posle upotrebe VAR tehnologije zbog ofsajda poništen gol Jildiza.

U 32. minutu Gruzija je izjednačila. Georgi Kočorašvili je centrirao pred gol, loptu je na sedam metara sačekao Mikautadze i poslao je u mrežu.

Dobru šansu Gruzija je imala u 36. minutu kada je Mikautadze bio neprecizan iz voleja. Do kraja poluvremena nije bilo prilika, pa su ekipe izjednačene ušle u drugi deo meča.

Prvu šansu u nastavku imala je Turska preko Muldura, ali se ni Gruzija nije predavala i pokušavala da napravi priliku.

U 57. minutu dobro je izveo slobodan udarac Hakan Čalhanoglu, a gruzijski golman odbranio.

Pet minuta kasnije na drugoj strani pokušao je Hviča Kvarachelija, ali je bio neprecizan.

U 65. minutu Turska je povela lepim golom mladog Gulera. On je primio loptu, napravio nekoliko koraka po desnoj strani i šutnuo sa više od 20 metara. Lopta je prošla pored golmana Merta Gunoka koji je paradom pokušao da je zaustavi i pogodila gornji levi ugao.

Posle dobre akcije gruzijskih fudbalera u 70. minutu Kočorašvili se driblingom oslobodio čuvara i pogodio prečku.

Ekipe su posle toga po kiši u Dortmundu malo usporile i nije bilo prilika sve do 87. minuta kada je gruzijski golman Mamardašvili dobro odbranio svoju mrežu posle šuta Jusufa Jazidžija.

Gruzija je mogla da izjednači u trećem minutu nadoknade vremena kada je Kvarachelija prošao po levoj strani i centrirao pred gol, a loptu pored stative poslao Mikautadze.

Gruzijski igrači su napadali u tim trenucima, a Zuriko Davitašvili je pogodio stativu, a zatim je turski golman bio siguran u nastavku akcije.

U sedmom minutu nadoknade Turska je postigla treći gol. Svi igrači Gruzije, uključujuči i golmana, bili su u kaznenom prostoru Turske prilikom izvođenja kornera, lopta je izbačena, a Akturkoglu je krenuo u kontrapanad i pogodio praznu mrežu.

U drugoj utakmici u Grupi F večeras igraju Portugal i Češka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.