Golovkin predvodi grupu koja pokušava da sačuva olimpijski status boksa

Bivši svetski bokserski šampion Genadij Golovkin preuzeo je vodeću ulogu u Svetskom boksu, grupi kojoj je cilj da zadrži boks u olimpijskom programu na Igrama u Los Anđelesu 2028. godine.

Golovkin će predsedavati „Olimpijskom komisijom“ čiji je zadatak da ubedi Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da je otcepljena organizacija – Svetski boks, sposobna da vodi takmičenje u Los Anđelesu, saopšteno je danas iz te organizacije.

Golovkin je 2004. godine osvojio srebrnu olimpijsku medalju, a kada je postao profesionalac dugo je bio svetski šampion u srednjoj kategoriji i borio se u brojnim unosnim i atraktivnim mečevima tokom karijere, koju je završio sa 42 pobede, od kojih 37 nokautom, dva poraza i jednom nerešenom borbom.

Po završetku karijere izabran je za predsednika Olimpijskog komiteta Kazahstana.

Status boksa u olimpijskom programu je neizvestan. MOK je postavio rok do početka sledeće godine da se uspostavi kredibilno vodeće telo posle višegodišnjeg previranja i neslaganja sa Međunarodnom bokserskom asocijacijom (IBA).

MOK je organizovao poslednja dva bokserska turnira na Olimpijskim igrama, pošto je suspendovao, a zatim i izbacio IBA sa Igara, ali je naveo da više ne želi da organizuje bokserska takmičenja.

Svetski boks naveo je 44 nacionalna bokserska saveza kao svoje članice, uključujući i SAD, Veliku Britaniju, Indiju, Japan i Alžir.

U članstvu nema Kazahstana, ali je Svetski boks naveo da Golovkin očekuje da će bokserski zvaničnici u njegovoj domovini biti punopravni članovi.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com