Italijanke osvojile prvi Kup Amerike za žene, u finalu pobedila Britanke

Italijanska jedrilica „Luna Rossa Prada Pireli“ osvojila je prvi „Kup Amerike“ za žene pošto je danas u Barseloni, u Španiji, u finalu pobedila Britansku „Athena Pathway“.

Time su se Italijanke osvetile za poraz tima svoje zemlje u muškoj konkurenciji od Velike Britanije u nedavnom finalu tog dela takmičenja.

„Luna Rosa“ je u trci superbrzih, visokotehnoloških jedrilica vodila od starta i pobedila sa osam sekundi ispred britanske.

Organizatori „Kupa Amerika“, sa 173 izdanja najstarijeg sportskog međunarodnog takmičenja u svetu, rekli su da su pokrenuli takmičenje žena da bih privukli i u elitno jedrenje. Žena je i ranije bilo u posadama, ali ne i ove godine.

Takmičenje je uključivao 12 timova, šest sponzorisanih „Kupa Amerike“ i još šest pozvanih.

Timovi su upravljali jedrilicama AC40 koji se koriste u omladinskoj konkurenciji, sa po četiri jedriličara, dok su jedrilice AC75 taikmičenja muškaraca za „Kup Amerike“ veće, sa osam članova posade.

Početkom oktobra je u muškoj konkurenciji posada britanske jedrilice „Ineos Britannia“ pobedom nad posadom italijanske jedrilice „Luna Rossa“ osvojila pravo da se u „Kupu Amerike“ nadmeće protiv vlasnika tog trofeja, posade jedrilice Novog Zelanda. To je bio prvi uspeh Velike Britanije u tom takmičenju još od 1964. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com