Jedrilica ‘Ineos Britannia’ osvojila put ka ‘Kupu Amerike’

Britanska posada jedrilice „Ineos Britannia“ takmičiće se u „Kupu Amerike“ protiv vlasnika tog trofeja, posade jedrilice Novog Zelanda, kao prvi predsrtavnim Velike Britanije od 1964. godine, pošto je danas u Barseloni u višednevnom finalnom nadmetanju izazivača – „Kup Luja Vitona“ pobedila italijanskog kokurenta –  posadu jedrilice „Luna Rosa“.

Predvođen četvorostrukim olimpijskim šampionom, serom Benom Ejnslijem (47), „Ineos Britanija“ bila prva u prvoj od dve današnje trke i tako prva došla do sedam potrebnih bodova čime je zapečatila seriju uspeha u borbi za prvo mesto.

„Ovo je veliki dan za naš tim i ne mogu čak ni da kažem koliko sam ponosan“, rekao je 47-godišnji engleski skiper.

„Počeli smo sa ovim izazovom pre 10 godina, Velika Britanija više nije čak ni bila deo Kupa Amerike. Bilo je potrebno ulaganje mnogo ljudi da finansijski podrže tim, naravno Džima (Ratklif) i njegov tim u Ineosu“, dodao je on.

U prvim danima finala za koje se vborba vodila od prošle nedelje, dve ekipe su bile izjednačene po brzini, kvalitetu manevara i taktike, a u utorak su zaostajale četiri boda.

Ali zahvaljujući sve efikasnijim startovima i savršenoj navigaciji, Britanci su potom pobedili u dve uzastopne regate da bi Italijane pritisli sa 6-4.

Započevši dan pun samopouzdanja protiv sivog „AC75 Luna Rosse“, „Ineos Britannia“ je danas bila potrebna samo još jedna pobeda da bi se plasirala u meč za Kup Amerike.

Tim Bena Ejnslija je još jednom krenuo silovito i na pobedili „Luna Rosu“ s 300 metara prednosti.

Osvajač medalja na pet Olimpijskih igara od 1996. do 2012. (jedna srebrna medalja, četiri zlatne) i smatran jednim od najvećih jedriličara u istoriji, ser Ben Ejnsli dosad nije osvojio „Kup Luis Viton“ kao skiper, ali jeste kao član posade, taktičar, u zadnjem delu američkog broda „Oracle“ 2013. godine, ali je potom dvaputa podbacio tokom takmičenja za „Kup Luja Vitona“ kao glavni navigator.

Zahvaljujući pobedi nad „Lunom Rosom“, „Ineos“ je stavio tačku na 60-godišnje čekanje Engleza na mogućnost da izazovu branioca „Kupa Amerike“.

Godine 1964. tim skipera Pitera Skota je bio drugi britanski koji je dospeo do izazivača branioca titule, ali je izgubio sa 4-0 od Amerikanaca iz Njujorškog jeriličarskog kluba.

Tim ser Bena Ejnslija će stoga pokušati da postanu prvi britanski u istoriji koji će prestižni trofej 12. oktobra u Barseloni podići u borni protiv dvostrukog osvajača titule  – Novog Zelanda.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com