Košarkaši Partizana izgubili od Baskonije na početku nove sezone u Evroligi

Košarkaši Partizana izgubili su večeras u Vitoriji od Baskonije 82:88 (17:16, 21:16, 22:27, 22:29), u utakmici prvog kola Evrolige.

U ekipi Partizana najefikasniji su bili Tajrik Džons sa 22 poena i Brendon Dejvis sa 20 poena. Kapiten Partizana Vanja Marinković postigao je 11 poena, Ife Lundberg 10, a Ajzak Bonga osam poena uz četiri skoka.

Baskoniju je predvodio Markus Hauard sa 17 poena, Timoti Luvavu sa 15, Tadas Sedekerskis sa 14 poena i šest skokova i Čima Moneke sa 13 poena. Igrači Baskonije imali su šest blokada, od kojih Donte Hol četiri.

Baskonija je bolje počela, povela je 9:3, ali je Partizan uzvratio serijom 10:0 i preokrenuo zahvaljujući Dejvisu i Marinkoviću. Crno-beli su posle toga vodili, a deonicu su završili poenom prednosti posle trojke igrača Baskonije Kamara Boldvina u poslednjim trenucima (17:16).

Ekipe su na početku druge četvrtine pogađale trojke, za Partizan Frenk Nilikika, a za Baskoniju Hauard, a zatim se igrač beogradske ekipe Džons istakao atraktivnim „zakucavanjem“ i uz dodatno slobodno bacanje doneo je prednost crno-belima 23:21.

Igralo se brzo i borbeno, pogađali su Dejvis i Bonga, a sa druge Hauard i nijedna ekipa nije uspevala da stekne osetniju prednost, sve do minut i po pre kraja poluvremena, kada je Partizan posle dobre odbrane vodio 38:32.

Do kraja nijedna ekipa nije postigla poene, pa su crno-beli zadržali šest poena prednosti pred treću četvrtinu.

Poenima Džonsa Partizan je stekao devet poena prednosti 41:32, Baskonija je uzvratila serijom 7:0, uz pet poena Monekea, a tu seriju prekinuo je Braun. Trojkom Ifea Lundberga Partizan je imao pet razlike, a beogradsku ekipu u tim trencuima držao je Džons.

Posle par grešaka Partizana Baskonija je izjednačila (54:54), ali su Bonga i Lundberg pogodili trojke i vratili šest poena prednosti. Seriju je trojkom prekinuo Hauard, a posle toga je zakucao Luvavu, pa je beogradska ekipa sa poenom prednosti ušla u poslednju deonicu.

I na početku četvrte četvrtine Partizan je vodio, Baskonija je uspela da izjednači (64:64), a poenima Marinkovića i Džonsa crno-beli imali su ponovo stekli pet razlike.

Baskonija je iskoristila greške Partizana, posle trojke o tablu u poslednjem trenutku napada Trenta Foresta povela je 73:72, a poenima sa linije za slobodna bacanja Hola i sa tri razlike, nepunih pet i po minuta pre kraja.

Posle neuspešnih napada, koš za Partizan postigao je Lundberg, a posle toga Luvavu je pogodio trojku na drugoj strani za četiri razlike. Ponovo je Hol svojom četvrtom blokadom pod košem zaustavio napad Partizana, a Moneke je u brzom kontranapadu doneo šest poena prednosti 80:74.

Partizan je poentirao preko Brendona Dejvisa, ali su Hol i Trent poenima doneli osam razlike španskoj ekipi.

Kapiten Partizana Marinković ubacio je trojku, a dva poena sa linije za slobodna bacanja Hauard. Novu trojku za crno-bele postigao je Dejvis, a ponovo je oba penala ubacio Hauard i obezbedio pobedu Baskoniji na početku nove sezone Evrolige.

U drugom kolu Partizan će 10. oktobra igrati u Madridu protiv Reala, a Baskonija će dan ranije igrati u Beogradu protiv Crvene zvezde.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com