Noris: Još nisam na Verstapenovom nivou trkanja

Vozač Meklarena Lando Noris rekao je danas da još nije na nivou rivala za šampionsku titulu u Formuli 1, trostrukog uzastopnog svetskog prvaka Maksa Verstapena iz Red Bula.

„Maks je najbolji na svetu uz svoj stil odbrane i napada. Moram da budem na njegovom nivou, ali trenutno nisam na nivou na kome bi trebalo da budem. Sramota je reći, ali verovatno je istina. Istovremeno, to je šansa za mene da učim i napredujem“, rekao je Noris novinarima u Meksiku, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Noris je prošle nedelje u Ostinu zauzeo četvrto mesto posle kazne koju je dobio zbog nepropisnog preticanja, odnosno preticanja van staze pa je Verstapen, koji je i sam imao sličnu situaciju na samom početku trke ali nije bio kažnjen, zauzeo treće mesto. Ta kazna podstakla je brojne komentare u vezi sa pravilima i njihovom primenom.

Britanski vozač rekao je da nije zaslužio kaznu i da Verstapenova vožnja tokom tog incidenta „nije kako bi trkanje trebalo da bude“.

Noris je bio među brojnim vozačima koji su doveli u pitanje Verstapenov pristup kasnog kočenja u krivini, rekavši da je u skladu sa pravilima, ali da nije fer trkanje.

Verstapen je odgovorio da on ne postavlja pravila.

„Tako su pravila napisana. Ne kreiram pravila, samo ih poštujem koliko mogu. Ja samo primenjujem pravila i igram se njima“, dodao je on.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa rekao je da neko vreme misli da je potrebna promena pravila i istakao da je Verstapen koristio istu taktiku u njihovoj borbi za titulu 2021. godine.

Njegov timski kolega Džordž Rasel, koji je predsednik Udruženja vozača, rekao je da će pitati Međunarodnu automobilsku federaciju (FIA) da li misli da bi posle analize situacije Verstapen trebalo da bude kažnjen za svoj manevar.

Vozač Ferarija Šarl Lekler, koji je pobedio u Ostinu, rekao je da je Verstapenova odbrana pozicije od Norisa „malo previše ekstremna“. On je dodao da je Holanđanin uvek bio na granici pravila i da ponekad pređe tu granicu, ali da to čini trke uzbudljivim.

Mnogi vozači žele da razgovaraju sa predstavnicima FIA ovog trkačkog vikenda u Brazilu o pravilima trkanja.

Oni smatraju da Verstapen kasno koči, što je prema pravilima, ali da onda i on napusti granice staze. Drugo pravilo navodi da vozačima nije dozvoljeno da nateraju rivala da izađe sa staze, ali to u ovom slučaju nije primenjeno.

Pojedini vozači smatraju da je govoro nemoguće preteći Verstapena kada se na takav način brani.

Verstapen je prvi u šampionatu sa 57 bodova više od Norisa, pet trka pre kraja.

Šampionat se nastavlja trkačkim vikendom u Meksiku, a trka je na programu u nedelju od 21 čas.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com