Novozelandska jedrilica Taihoro osvojila Kup Amerike

Novozelandska posada jedrilice Taihoro osvojila je danas 37. izdanje Kupa Amerike pred obalom Barselone, pošto je pobedila svoju sedmu trku u finalu protiv britanske posade jedrilice Ineos Britanija, koja je zabeležila dve pobede.

Novozelandska osmočlana posada je pobedila u prve četiri trke takmičenja u kojem pobeđuje ko prvi postigne sedam pobeda, dok je britanska posada bila bolja u naredne dve. Novozelandski Emirejts Tim je pobedama u tri trke zaredom stigao do svoje treće titule Kupa Amerike zaredom.

„Tek sad shvatam šta se dogodilo. Koliko je sjajan dan, ovaj tim je bio izvanredan, odličan je osećaj“, rekao je kapetan Novozelanđana Piter Burling, kome je ovo rekordna 22. pobeda u trci na Kupu Amerike.

Visokotehnološke jedrilice koje plove i brže od 90 kilometara na sat, bile su izjednačene na polovini poslednje trke, ali je posada Taihora blokirala pokušaj britanske posade da ih pretekne, nakon čega je dodala gas i ubedljivo pobedila.

„Bilo je dugačko putovanje i uživao sam u svakom minutu njega. Čestitam ekipi Novog Zelanda, sjajna kampanja i tim, po mom mišljenju su najbolja ekipa koja je ikad nastupala u Kupu Amerike. Imali smo svoje momente u finalu ali je na kraju bolji tim pobedio“, rekao je kapetan britanske posade Ben Ejnsli.

Britanci nisu osvojili nijednu titulu Kupa Amerike, dok im je ovo bilo prvo finale posle šest decenija, a Novozelanđani su takmičenje osvojili ukupno pet puta.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com