Porast hapšenja u vezi sa fudbalom u Engleskoj i Velsu

Hapšenja u vezi sa fudbalom u Engleskoj i Velsu u poslednje vreme su u porastu, a najveći broj je na utakmicama Vest Hema, saopštila je danas vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

U prošloj sezoni 2023/2024 obavljeno je 2.584 hapšenja, što je 14 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

U saopštenju se navodi da je porast hapšenja u vezi sa posedovanjem droge, ali i sa Evropskim prvenstvom koje je ovog leta održano u Nemačkoj.

Stopa hapšenja tokom sezone bila je 5,5 na 100.000 navijača koji su prisustvovali utakmicama u prvih šest nivoa engleskog fudbala, lige Velsa i prva dva nivoa ženskog fudbala. Statistika obuhvata i utakmice reprezentacija Engleske i Velsa i finale Lige šampiona na Vembliju.

„Važno je da se ove brojke stave u kontekst. Prošle sezone je oko 47 miliona ljudi prisustvovalo utakmicama muških ekipa u domaćim i međunarodnim takmičenjima, što je najveći broj u našoj istoriji, a velika većina navijača su građani koji poštuju zakon i žele da podrže svoj tim“, rekao je šef policije za fudbal u UK Mark Roberts.

„Međutim, postoji mali broj navijača koji prave prekršaje i nastavićemo blisku saradnju sa tužiocima i drugim partnerima kako bismo osigurali da odgovorni odgovaraju za te postupke“, dodao je on.

Prema podacima, nije bilo hapšenja na utakmicama fudbalerki, uprkos sve većoj popularnosti i posećenosti mečevima.

U Engleskoj i Velsu obavljeno je 281 hapšenje u vezi sa Evropskim prvenstvom, a još 126 u inostranstvu.

Klub sa najvećim brojem hapšenja je Vest Hem – 103. Slede Mančester junajted i Mančester siti sa po 88, Arsenal sa 85 i Čelsi sa 67 hapšenja.

Takođe, Vest Hem ima i najviše zabrana ulaska na stadion – 93, Mančester junajted 89, a drugoligaš Milvol 82. Zabrana ulaska na stadion kreće se od tri do 10 godina.

Prošle sezone izdato je 825 takvih zabrana, što je najviše od sezone 2010/2011.

Najčešći uzrok hapšenja je kršenje javnog reda i mira, do 43 odsto, od koji je 19 odsto nasilnih kršenja, a za posedovanje droge obavljeno je 13 odsto hapšenja.  

Najčešće prijave su za bacanje raznih predmeta i paljenje pirotehnike.

Izveštaji o zločinima iz mržnje prijavljeni su na 341 utakmici, od čega su se u 226 mečeva odnosili na pitanje rase, a u 113 mečeva na pitanje seksualne orijentacije.

Prijavljena su 423 incidenta na internetu za zločine iz mržnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com