Sportske zvezde o uticaju Nadala, koji krajem novembra završava karijeru

Brojni teniseri i sportisti izrazli su danas poštovanje i divljenje ostvarenjima Rafaela Nadala, koji je objavio da će krajem novembra, po završetku Dejvis kupa, završiti karijeru.

„Kakva karijera, Rafa. Nadao sam se da ovaj dan neće doći. Hvala za nezaboravne uspomene i sva neverovatna dostignuća u igri koju volimo. Bila je apsolutna čast“, naveo je jedan od najboljih tenisera svih vremena Švajcarac Rodžer Federer.

Nadal je danas objavio da će po završetku Dejvis kupa, koji se igra sredinom novembra u Malagi, završiti karijeru.

Nadal je sa Federerom i srpskim teniserom Novakom Đokovićem činio veliku trojku svetskog tenisa. Sa Federerom je odigrao 40 mečeva i ostvario 24 pobede, a u devet mečeva u grend slem finalima ostvario je tri pobede.

Tokom karijere jedno od njegovih najvećih dostignuća su 14 rekordnih trofeja na Rolan Garosu.

Organizatori tog grend slem turnira naveli su na X nalogu: „14 hvala za milione uspomena“.

Prvi teniser sveta Italijan Janik Siner rekao je da je imao sreće što je poznavao Nadala, za koga je rekao da je neverovatna osoba.

„Lekcije koje je naučio nas mlade igrače… Kako da se ponašamo na terenu, kako da rešavamo situacije na terenu… Da ostanemo skromni, da se ne promenimo zbog uspeha“, naveo je on.

Finale Dejvis kupa odigraće se od 19. do 24. novembra u Malagi, gde će Nadal završiti karijeru.

„Poslednji ples“, navodi se na X nalogu Dejvis kupa.

Mladi španski teniser Karlos Alkaras rekao je da je kao dečak gledao Nadala na televiziji i da je sanjao da će jednog dana igrati sa njim i na Rolan Garosu i Olimpijskim igrama što je i učinio.

„Hvala što si bio primer na svakom nivou. Tvoje nasleđe niko neće dostići“, naveo je Alkaras na društvenoj mreži X.

Čuveni fudbaler Kristijano Ronaldo rekao je da je Nadal bio inspiracija milionima širom sveta.

„Rafa, imao si neverovatnu karijeru. Tvoja posvećenost, strast i neverovatni talenat inspirisali su milione ljude širom sveta. Bila mi je čast da svedočim takvoj karijeri i što te mogu nazvati prijateljem“, naveo je portugalski fudbaler.

Velike pohvale Nadalu izrazio je i čuveni teniser Rod Lejver.

„Još jedna teška stvar. Penzionisanje je neizbežno, ali nedostajaće mi da gledam ovog tipa koji se za svaki poen bori kao niko. Zaista izuzetan čovek, sve najbolje Rafaelu Nadalu“, naveo je Lejver.

Beloruska teniserka Arina Sabalenka rekla je da je Nadal svima bio inspiracija.

„Nisam plakala, ali su mi suze bile u očima. Ono što je ostvario u ovom sportu je neverovatno. Inspiracija je svima nama, narednoj generaciji, aktuelnim igračima. On je legenda“, navela je ona.

Kratkom porukom obratio se australijski teniser Nik Kirjos.

„Rafa nemoj da se povučeš, želim da igram protiv tebe još jedan, poslednji put“, naveo je Kirjos na društvenoj mreži X.

Nadal je navijač fudbalskog kluba Real Madrid, čiji je predsednik Florentino Peres najbolje govorio o 39-godišnjem teniseru.

„Rafa Nadal je ponos naše zemlje i primer osnovnih vrednosti sporta, kojima je iskovao čitavu izvanrednu karijeru“, naveo je između ostalog Peres u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com