U trendu

Uefa suspendovala turskog fudbalera, FS Turske demantovao navode

Evropska fudbalska unija (Uefa) suspendovala je turskog fudbalera Meriha Demirala na dve utakmice zbog neprikladne proslave gola u utakmici protiv Austrije na Evropskom prvenstvu, a te večerašnje navode nemačkih medija demantovao je Fudbalski savez Turske.

Nemački list Bild je preneo da je Uefa suspendovala Demirala sa dve utakmice zbog kontroverzne gestikulacije, pošto je sa visoko podignutim rukama pokazao znak povezan sa ultranacionalističkom grupom „Sivi vukovi“, posle pobede Turske protiv Austrije 2:1, u utorak uveče.

Demiral je u Lajcigu bio dvostruki strelac.

„Veoma sam ponosan što sam Turčin. Posle gola sam to žarko želeo da uradim i vrlo sam srećan što sam to uradio“, rekao je Demiral posle utakmice.

Fudbalski savez Turske saopštio je da izveštaj Bilda „preuranjen i netačan“ i da Savez ima rok do petra ujutro da odgovori na optužbe.

„Sivi vukovi“ su osnovani kao omladinsko krilo krajnje desničarske Partije nacionalističkog pokreta, koja je trenutno u savezu sa vladajućom strankom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Partijom pravde i razvoja.

U decenijama nakon njenog osnivanja, grupa je često dovođena u vezu sa politički motivisanim nasiljem, uglavnom protiv levičarskih grupa.

Grupa „Sivi vukovi“ zabranjena je u Francuskoj, dok je Austrija zabranila pozdrav te grupe, koji u Turskoj koriste nacionalisti.

Nemačka je potvrdila da su „Sivi vukovi“ pod nadzorom nadležnih.

Turska će u subotu od 21 čas u Berlinu igrati protiv Holandije, u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.