Žofre: Partnerstvo EU i Paraolimpijskog komteta Srbije simbol vrednosti kojih se EU drži

Šef delegacije Evropske unije (EU) Emanuele Žofre (Giaufret) izjavio je danas u Beogradu na prijemu za srpske paraolimpijske sportiste u Evropskoj kući da partnerstvo EU i Paraolimpijskog komiteta Srbije predstavlja više od saradnje i da je ono simbol vrednosti kojih se EU drži i na koje je izuzetno ponosna.

„Ono je pokazatelj inkluzije, društva u kojima je svima data šansa da dostignu svoj puni potencijal“, rekao je Žofre i dodao da je ta saradnja svedočanstvo šta EU i Srbija mogu da urade zajedno, ocenjujući da su paraolimpijci inspirisali celu naciju, ali i mnogo šire.

Prema njegovim rečima, uspeh sportista je „trijumf ljudskog duha i svi su počastvovani da ih danas slave, i zvaničnici EU i Srbija“.

Predsednik Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoran Mićović ocenio je na prijemu da su se sportisti godinama trenirali i spremali se na osvajanje medalja.

„Medalje se osvajaju na treninzima, dobrim radom, upornim treniranjem i permanentnim praćenjem onoga što je neophodno da se sutra osvoje medalje“, rekao je Mićović.

Strelac i osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Parizu Dragan Ristić zahvalio je Evropskoj kući na podršci srpskim paraolimpijcima.

„Naš trud i rad se isplatio. Izuzetno mi je drago što sam četvrti put bio na Olimpijskim igrama“, rekao je Ristić.

Pomoćnik ministra za informaciono društvo i informacionu bezbednost Nikola Bićanin obratio se u ime ministra informisanja i telekomunikacija Dejana Ristića i čestitao paraolimpijcima na rezultatima ostvarenim u Parizu.

„Čak šestoro njih se vratilo u Srbiji sa odličjem, ali ono što je mnogo bitnije je da svako od njih u svojim grudima nosi zlatnu medalju iskazano za viteštvo, upornost, istrajnost“, dodao je Bićanin.

On je rekao da je Ministarstvo pružilo podršku paraolimpijcima u vidu nabavke sredstava za telekomunikaciju i dodao da će Ministarstvo nastaviti da im pruža punu podršku u narednom periodu.

Cilj podrške Delegacije EU u Srbiji Paraolimpijskim komitetu Srbije je promocija inkluzije u sportu, koji bi trebao da bude dostupan svima.

Srpski sportisti su na Paraolimipijskim igrama u Parizu osvojili ukupno šest medalja.

Zlatnu medalju je osvojio parastrelac Dragan Ristić u disciplini vazdušna puška, dok su tri srebrne medalje Srbiji donele parastonoteniserke Borislava Perić Ranković u singlu i u dublu sa Nadom Matić, kao i paraatletičar Nebojša Đurić u bacanju kugle.

Bronzane medalje osvojili su parastonoteniser Mitar Palikuća i paraatletičar Željko Dimitrijević u bacanju čunja.

Paraolimpijske igre održane su u Parizu od 28. avgusta do 8. septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com